Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Absolútne ticho: Žiadny človek ho nezniesol dlhšie ako 45 minút!

V anechoickej komore môžete dostať halucinácie
V anechoickej komore môžete dostať halucinácie (Zdroj: steven orfield)

MINNEAPOLIS - Hlučná spoločnosť nám dokáže liezť poriadne na nervy a vtedy zatúžime po tichu. Ani to však v istom prevedení nie je pre človeka to pravé. Absolútne ticho je pre mozog neznesiteľné a ľudia v ňom začínajú mať veľmi skoro halucinácie. V anechoickej komore v laboratóriách Orfield v Minneapolise vydržali dobrovoľníci sotva pár minút.

Komora pohlcuje 99, 99 % zvuku a je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najtichšie miesto na svete. Nečudo, keď ju obložili meter hrubou vrstvou zo sklolaminátových dosiek a izoláciu tvoria tiež dvojité steny z ocele.

"Dobrovoľníci sú v komore zavretí v absolútnom tichu a absolútnej tme. Väčšinou to vydržia sotva pár minút. Najdlhšie tam vydržal 45 minút jeden reportér," uviedol prezident spoločnosti Steven Orfield.

"Nepočujete absolútne nič a váš mozog veľmi skoro začne pátrať po hluku na pozadí, ktorý zvyčajne ani nevnímate. Počujete však iba vlastné pľúca, srdce. Zrazu nie je nič, podľa čoho by ste sa orientovali. Je to veľmi znepokojujúce. Preto je v komore nutné sedieť."

Anechoickú komoru využívajú rôzne spoločnosti vrátane NASA, ktorá tu testuje kozmonautov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu