Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z CERN-u hlásia rekord: Prebehla najsilnejšia zrážka častíc!

Hadrónový urýchľovač častíc
Hadrónový urýchľovač častíc

ŽENEVA - Vedci v Európskeho laboratória pre jadrový výskum (CERN) uskutočnili v urýchľovači častíc LHC doposiaľ najsilnejšiu zrážku zväzkov protónov. Organizácia o tom informovala v sobotu na svojom profile na Twitteri.

Experti v tuneli dlhom 27 kilometrov proti sebe vyslali dva zväzky protónov, ktoré mali energiu štyroch teraelektrónvoltov (TeV). Ich zrážka dosiahla silu 8 TeV. Žiadny iný urýchľovač častíc na svete takéto hodnoty doteraz nedosiahol. Predchodca LHC, 6,3 kilometra dlhý Tevatron v stredisku výskumu elementárnych častíc v USA, bol schopný urýchliť častice na energiu pod 1 TeV.

Vedci by mali do konca tohto roka uskutočniť ešte niekoľko zrážok pri energii 8 TeV. Potom urýchľovač častí na 20 mesiacov odstavia a pripravia ho na zrážku častíc pri energii 14 TeV. V tento okamih by v ňom na jednu miliardtinu sekundy mali nastať podmienky, aké sa objavili pred 13,7 miliardy rokov, teda pri Veľkom tresku, kedy vznikol vesmír. Pojem Veľký tresk sa používa pre označenie časového bodu, kedy začalo rozpínanie vesmíru.

Európsky urýchľovač, ktorý je označovaný za najväčší stroj na svete, je umiestnený v hĺbke 150 metrov pod zemou medzi Francúzskom a Švajčiarskom. Na jeho stavbe, ktorá trvala vyše desať rokov, sa podieľali viac ako tri desiatky krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu