Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cestovanie v čase bude možné už čoskoro!, tvrdia vedci

Hadrónový urýchľovač častíc v Ženeve
Hadrónový urýchľovač častíc v Ženeve

ŽENEVA - Zdá sa, že tajomstvo stroju času je konečne objasnené. Tvrdí to dvojica fyzikov z Vanderbiltovej univerzity v americkom Tennessee, ktorí sú presvedčení, že tým strojom by mohol byť Veľký hadrónový urýchľovač (LHC) z podzemia CERN-u.

S pomocou cyklotrónu vraj ľudia dokážu prenášať typy častíc nazvané Higgsove singlety do minulosti alebo budúcnosti. Domnienka je založená na Teórii-M, tzv. Teórii všetkého, do ktorej patrí aj rozšírená Teória strún. Tá si kladie za cieľ spojiť všetky prírodné sily, ktoré vysvetlia všetko, čo sa nachádza vo vesmíre. K tomu však budú potrebné nie štyri, ale až jedenásť dimenzií pričom jedna je časová a ostatné sú priestorové.

Potvrdenie existencie Higgsových singletov je priamo spojené s Higgsovým bozónom, čo je hypotetická hmotná skalárna elementárna častica predpovedaná štandardným modelom častíc. Akonáhle sa teda podarí nájsť spomínaný bozón, bude to znamenať len krôčik od objavenia singletov. Práve tie by mali podľa vedcov dokázať "skákať" do iného priestoru alebo času.

"Zo skrytej dimenzie by sa potom mali vrátiť do tej našej, avšak už v inom čase," tvrdí profesor Thomas Weiler a jeho kolega Chui Man Ho. Vedci sa preto domnievajú, že "ak dokážeme kontrolovať výrobu Higgsových singletov, existuje možnosť, že budeme môcť posielať správy do minulosti a budúcnosti". Otázkou však zostáva, či je človek na takýto vynález pripravený.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu