Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prekvapivé zistenie: Dopad asteroidu je pre život na Zemi požehnaním!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dailygalaxy.com)

EDINBURGH - Dopad asteroidu nemusí znamenať len skazu. Pre rozvoj podzemného života môže byť náraz veľkého meteoritu doslova požehnaním. Uvádza to nová vedecká štúdia, ktorá sa odvoláva na výskum v oblasti veľkého dopadového krátera v zátoke Chesapeake na východe USA.

"Dopady môžu rozrušiť skalu vo veľkých hĺbkach, čo umožní prenikaniu vody a živín," konštatoval Charles Cockell z univerzity v škótskom Edinburghu, ktorý so svojimi kolegami na výskume pracoval.

Štúdia pripomína všeobecne známy fakt, že asteroid alebo kométa život na planéte ničí. Zároveň ale dodáva, že náraz naopak dokáže vytvoriť pre mikróby pod povrchom vhodnejšie prostredie. "Náraz síce teplom sterilizuje časť povrchu, ale iné oblasti urobí vhodnejšie pre obývanie," píše sa vo vedeckom dokumente.

Biológovia počas posledných niekoľkých desaťročí zistili, že biosféra nekončí na povrchu. Veľká časť zemskej biomasy sa ukrýva aj v podzemí. Výskumné vrty okrem iného dokázali, že v hlbokých vrstvách usadenín žijú mikroorganizmy. Niektoré sa živia organickými čiastočkami, ktoré presakujú z povrchu, ďalšie získavajú energiu z chemickej reakcie železa a síry.

Hoci z ľudského pohľadu nejde o žiadny "raj", je táto sféra veľmi pokojná. Neexistuje tu striedanie dňa a noci alebo zimy s letom a prostredie neohrozuje globálne otepľovanie či doba ľadová. Chod života tu príležitostne menia len zemetrasenia a dopady meteoritov.

Cockell so svojím tímom skúmal kráter v Chesapeake, ktorý je so svojou šírkou 85 kilometrov jedným z najväčších na Zemi. Vo svojej štúdii vedci uvádzajú, že podzemná biosféra sa tu stále prispôsobuje následkom nárazu, ktorý sa udial pred 35 miliónmi rokov. Na druhej strane ale niektoré mikroorganizmy využili katastrofu na to, aby sa usadili vo väčších hĺbkach

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu