Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Za používanie nelegálneho softvéru hrozí 8 rokov väzenia!

Adriana Tomanová Zobraziť galériu (2)
Adriana Tomanová (Zdroj: Devon Communication)

BRATISLAVA - Napriek dlhoročným snahám sa na Slovensku používa podľa posledných štatistických zistení až 42% softvéru nelegálne. Nelegálne používanie softvérov je pritom vážny ekonomický problém. Uberá štát o pracovné miesta a pomáha rastu šedej ekonomiky.

Je to zároveň aj trestný čin, za ktorý vám hrozí  až 8 rokov väzenia. Ak ste konateľom či riaditeľom firmy, mali by ste dávať pozor na to, či využívate pri podnikaní výlučne legálny softvér. Skontrolujte si ich licencie a vyhýbajte sa podnikaniu na nelegálnych programoch.

Business Software Alliance je celosvetová organizácia na ochranu softvérových práv. Vyzýva svojimi aktivitami a kampaňami na boj proti počítačovej kriminalite. O tom ako sa dá predchádzať počítačovému pirátstvu a ako prebieha najnovšia kampaň BSA na Slovensku v týchto dňoch vám porozpráva v online rozhovore JUDr. Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

20.03.2012 11:14 - otázka od Robo
Listy ktoré ste rozposlali sú rovnakého charakteru, ako sú rozposlané listy rôznych pochybných firiem, ktoré hneď po tom, ako zaregistrujete firmu na orsr vám posielajú list o tom, že si máte zaplatiť registráciu v zozname firiem Slovenska a podobne. Používate nejaké databázy a tým sa len zosmiešňujete. Takže ak si stojíte za svojím listom, prosím, aby ste sa tu verejne vyjadrila, že na moju firmu prišlo udanie a ja sa rád u Vás osobne zastavím, aby som toto udanie vyvrátil, hneď potom, ako mi ho ukážete.
Napiste mi nazov vasej firmy a potom vam budem vediet odpovedat.
20.03.2012 11:12 - otázka od Robo
Dobrý deň. Koho vlastne zastupujete? Kam smerujú prostriedky z pokút? Kto financuje Vašu spoločnosť? Ďakujem.
Ja na uzemi Slovenska zastupujem najma Adobe, Autodesk, Microsoft a Symantec. Pokuty su prijmom statneho rozpoctu, nahrada skody sa posiela prislusnym vyrobcom.
20.03.2012 11:09 - otázka od Cyprian
Ciste teoreticky: Mam informacie,p. Tomanova,ze ste ukradli zo samoobsluhy tovar. Ak ste tak neurobili, poslite svoje udaje s cestnym prehlasenim, ze sa tak nestalo na .... Inak budeme musite zvazit dalsie postupy voci Vam TESCO Nezda sa Vam toto dost vyhrazne? Ak mate informacie, tak ich pouzite! Toto Vam nepride ako poskodenie dobreho mena??
...) nemam problem podpisat cestne prehlasenie.
20.03.2012 11:07 - otázka od Alino
Ano po sudnom prikaze je povinny ISP dat udaje, lenze ACTA obchazda sudne rozhodnutie! Ked pisete, ze podstate uz vsetko z ACTA mame, tak naco to je potrebne podpisovat? A inak naco ma zmysel taka zmluva, ked CINA ju nikdy nepodpise. Je to zdrap papiera na obtazovanie/monitorovanie ludi a pre zisky pre velke spolocnosti.
Musite si ACTA detailnejsie precitat. Mozno Cina v buducnosti ACTU aj podpise, je to obchodna dohoda, ku ktorej moze pristupit ktorykolvek stat. Ja vidim prinos ACTA najma v tom, ze ju podpisali krajiny, ktore na jej zaklade upravia a zvysia ochranu prav dusevneho vlastnictva.
20.03.2012 11:05 - otázka od Tomas
Dobry den, chcem sa spytat akym sposobom zistujete kde je co instalovane nelegalne a ci okrem toho ze vam niekto, nieco, niekde nahlasi, je to aj tou formou, ze vam vyrobca poskytne IP adresy PC odkial im soft hlasi neopravnene pouzivanie a vy to potom setrite ? Dakujem.
Nelegalne pouzivanie softveru vysetruje vzdy len policia. Co je nainstalovane v pocitacoch vyplyva zo znaleckeho posudku, ktory sa pri kontrole vyhotovi. Potom je uz na pouzivatelovi, ako vie preukazat nadobudnutie softverov, z coho vyplynie co mal nelegalne. IP adresy PC vyrobcovia neposkytuju.
20.03.2012 11:03 - otázka od Nepoviem
prva otazka: nezda sa vam scestne vypocitavat sposobenu skodu prostrednictvom ceny licencii? preco neberiete do uvahy fakt, ze vacsina ludi pouziva nelegalny sw preto, ze je jednoduchsie pouzit ciernu kopiu ako patrat po free alternative, a keby cierna kopia nebola k dispozicii, aj tak by si nekupili original, ale radsej by patrali po free alternative. druha otazka: nemyslite si ze by bolo menej sw piratstva, keby vyrobcovia mali pruznejsie licencne podmienky, ktore bz viac zohladnovali na co sa SW pouziva? myslite si ze je primerane pytat rovnaky poplatok za operacny system od uzivatela, ktory ho ma na domacom pocitaci na ktorom sa jeho deti hraju hry a firmy ktora ho ma na pracovnom pocitaci ktory generuje zisky? preco nelobujete aj u vyrobcov, aby nastavili ceny tak, ze sa piratstvo nevyplati?
Ad 1) sposobena skoda sa vypocitava podla ceny licencii. Vyplyva to z trestneho zakona. Ad 2) licencne podmienky si kazdy vyrobca softveru stanovuje sam. Co sa tyka OS napr. od spolocnosti Microsoft, maju v ponuke cenovo velmi zvyhodnene licencie na domace pouzitie nielen operacneho systemu, ale aj balikov Office.
20.03.2012 10:58 - otázka od Frantisek
Pripada mi to naozaj ako nemiestna b*zeracia ako napisal jeden citatel vyssie. Na svojich strankach mate spravu s titulom "Organizácia BSA uviedla výsledky protipirátskej kampane. Iba 35% opýtaných firiem sa nebálo a čestným prehlásením deklarovalo používanie legálneho softvéru". Napadlo Vas, ze to mozno nie je strach ale ostatni z oslovenych firiem jednoducho nevideli dovod posielat Vam akekolvek vyhlasenie aj na margo tonu listu, ktory je mierne vyhrazny, na co su firmy dost citlive. Na druhej strane nemyslite, ze by ste viac dosiahli zmierlivejsim tonom a navrhom spoluprace skor ako pokusom o perzekuciu?
Na Slovensku je stale 42% softveru pouzivaneho nelegalne, pricom napr. v susednom Rakusku je to iba 24% pre porovnanie. To, ze BSA pristupila k prisnejsiemu tonu, je preto, lebo sa situacia na Slovensku sa vyrazne nezlepsuje. Mierlivejsi ton sme pouzivali v predchadzajucich rokoch, ale dospeli sme k nazoru, ze je naozaj potrebne pritvrdit.
20.03.2012 10:53 - otázka od Stan
Mozno otazka na MS, ale spytam sa aj Vas. Moze mi spolocnost ako MS poskytnut report o tom, kolko instalacii a v akom case je vedenych na MAK alebo KMS kluce Windows alebo Office? Ja by som nieco take uvital, lebo nie som sam admin v spolocnosti a nerad by som prevzal zodpovednost ak niekto iny, kto ma pristup k istym veciam to zneuzije a hodi to potom na mna? Dakujem.
Toto je moc technicka otazka na mna. Ja som pravnik...) skuste si zavolat priamo na infolinku Microsoftu.
20.03.2012 10:52 - otázka od Johny
Ak ma zamestnanec nelegalny software na firemnom pocitaci napr. hru, ktora nesuvisi s podnikanim. ako sa postupuje v takomto pripade? dostane pokutu zamewstnavatel alebo zamestnanec?
Prioritne je zodpovednost na zamestnavatelovi, ktory vlastni dane pocitace. V pripade, ak by preukazal, ze hru si stiahol zamestnanec, tak nasledne zodpovednost bude na nom.
20.03.2012 10:50 - otázka od Adam
Zdravím Vás, ako je možné, že je všade preferovaný len OS windows a k nemu len programy, ktoré sú Windowsácke a hrozne drahé? Nemyslíte, že keby prešla celá štátna správa na OS Linux a používala by open source Linux programy, ktoré sú rovnaké ako tie na Windowse akurát sú Open Source free, tak by sa ušetrili milióny? Navyše na Linuxe je takmer nemožné zavíriť počítač. Prečo sa skôr nejde touto cestou, a prečo sa radšej hneď používa represia ako ultima ratio? Podľa mňa všetko sa to točí okolo týchto veľkých korporácií ako Microsoft a nejde o záujem štátu, ale o čistý lobbing zo strany takýchto gigantov.
Co sa tyka statnej spravy, tuto otazku by ste mali smerovat skor na ministerstvo financii, ktore je zodpovedne za informatizaciu spolocnosti. Ak statna sprava pouziva produkty Microsoft, musi platit za licencie tak ako ostatni uzivatelia.
20.03.2012 10:46 - otázka od bu
Dobrý deň. Prečko klamete ? Pokial FO stiahne súbor /obsah súboru je nepodstatný/ z internetu, tak to nieje nelegálne. Zavádzate.
Pokial si stiahnete subor na vas harddisk, z pravneho hladiska vyhotovite rozmnozeninu na co potrebujete mat suhlas.
20.03.2012 10:45 - otázka od michal
Dobrý deň, .. poďme čisto teoretizovať ... kebyže mám doma PC a je v ňom nelegálny software a tu sa píše o až 8 ročnom treste odnatia slobody ... kto sa počíta za vlastníka PC v domácnosti v ktorej žijú trebarz 2ja rodičia a 2 deti ? toť po prvé a po druhé: keby mám doma dieťa ktoré ma 12 rokov čiže ešte nieje trestno právne zodpovedné a nejak preukážem resp. ako dokážete že to tak nieje, a že software ktorý je nelegálne stiahnutý v PC stiaholo dané dieťa + pc je jeho .. kto je zodpovedný ? (trošku z cesty ale podobne ako prípad požiaru Krásnej Hôrky kde zodpovednosť pravdepodobne neprebral nikto) .. Ďakujem
8 rocny trest hrozi iba v pripadoch, ak je sposebena skoda velkeho rozsahu cca. viac ako 130 000 EUR a cin spachal clen nebezpecneho zoskupenia, lebo paragraf 283 trestneho zakona, ktory sa na nelegalny softver vztahuje diferencuje tresty podla vysky sposobenej skody. Co sa tyka trestno-pravnej zodpovednosti, suhlasim s vami, je to zlozitejsie, najma co sa tyka maloletych deti.
20.03.2012 10:41 - otázka od jojo
Dobrý deň, moja otázka bude trocha netypická tak k nej uvediem príklad-v Nemecku sa jedna firma rozhodla ušetriť na licenciách a preto vymenili istý os a prešli na Linux,samy boli prekvapený že našli dostatok programov ktoré potrebovali a keď dali nový os vyskúšať jednej sekretárke a povedali jej že je to ten istý os len novšia verzia tak naň nabehla bez problémov do 2 dní.Hoci nejaké licencie na špecializovaný software potrebovali tak ušetrili 70% nákladov.Tak otázka znie-Ak tento stav nie je spôsobený počítačovou negramotnosťou, tak čím potom?
Je to vzdy na rozhodnuti pouzivatela, aky program bude pouzivat a vzdy na ludoch, ci si na nove programy zvyknu a zvladnu na nich pracovat.
20.03.2012 10:39 - otázka od František
Dobrý deň prajem pani Tomanová. Chcem sa opýtať ako postupujete v prípade, že nelegálny softvér používajú fyzické osoby. Sú tam postihy iné? A ešte by ma zaujímal Váš názor na zmluvu ACTA.
Zakon nerozlisuje medzi FO a PO, ktore pouzivaju nelegalny softver. Cize postup je rovnaky. O ACTE som uz dnes pisala, podla mojho nazoru 95% ustanoveni ACTA plati na Slovensku uz davno a verim, ze nova vlada ACTA podpise tak ako to urobila vacsina krajin EU.
20.03.2012 10:36 - otázka od hacker
Dobrý deň, chcel by som sa len opýtať ako oberá používanie nelegálneho softvéru štát o pracovné miesta. Skôr by som povedal , že o zisky IT spoločností, ktoré si to vynahradzujú obrovskými cenami za licencie. To mi chcete tvrdiť, ze keď si 10.000 ludí kúpi na slovensku 10.000 legálnych OS Windows7 tak stúpne zamestnanosť? ha-ha-ha jediné co sa zvýši tak zisk microsoftu nič iné. Alebo možno prijmú v Amerike 1 človeka co sa bude viac venovať prekladu do slovenčiny:)
Na nasej stranke www.bsa.sk si mozete precitat zverejnene studie ohladom tvorby pracovnych miest suvisiace so znizenim pocitacoveho piratstva. Ak len 1 slovak najde pracovne miesto doma alebo v zahranici, bude o jedneho nezamestnaneho menej...)
20.03.2012 10:32 - otázka od Milan
Kde presne sidlite? Ma BSA na Slovensku oficialne zastupenie? Pytam sa preto, aby vas bolo mozne v pripade potreby zalovat. Nezdrhnete po prehratom sude tak ako ste zdrhli z Ciech? Tento rok ziadne trapne zastrasovacie video s hercami? 4 otazky, som zvedavy na kolko a ci vobec odpoviete. To zas bude propaganda!
Predpokladam, ze ste citali moje odpovede ohladom posobenia BSA na Slovensku. BSA v Cechach po prehratom sudnom spore cca. v roku 2001 neodisla. Posobi tam nadalej s velmi dobrymi vysledkami. Pre porovnanie uvadzam, ze na Slovensku mame 42% softveru pouzivaneho nelegalne a v Cechach iba 36%. Je to aj vysledok uspesnej prace BSA.
20.03.2012 10:29 - otázka od Seneca
Myslíte, že vaše aktivity urýchlia používanie Open source software bežnými užívateľmi? Napríklad webové prehliadače sú už za vodou :).
Je vzdy na rozhodnuti beznych uzivatelov, pre aky softver sa rozhodnu. Nase aktivity su zamerane voci tym uzivatelom, ktori pouzivaju softver nelegalne a tym porusuju autorske prava.
20.03.2012 10:27 - otázka od Milan
Ste taka odvazna a pridete na debatu aj medzi odbornikov ohladom SW a HW, pridete na "zive.sk"? Odpoviete na VSETKY nase otazky? Alebo sa zahrate na pracovne a casovo vytazenu osobu?
Rada pridem, nebojim sa...) Aj dnes sa snazim odpovedat na vsetky otazky.
20.03.2012 10:26 - otázka od Haraší
Prečo dávate pre také tresty? Chlap čo zabije 2 deti a ešte horšie dostane 5 rokov a vy pre toto idete dať trest 8 rokov?
Trestne sadzby nestanovujeme my, ale su upravene v trestnom zakone.
20.03.2012 10:23 - otázka od Ivan
Mozete mi blizsie ozrejmit pojem pre: freeware pre nekomercne vyuzitie? Uviedol by som maly priklad: Program Irfan je uvadzany ako(volnym prekladom) freeware pre nekomercne pouzivanie, (co znamena doma)... Mna by ale zaujimalo presnejsie...je to aj pouzivanie napriklad vo firme, ktora ma legalne zakupeny profesionalny graficky softver na svoje podnikanie a predmet svojej cinnosti, a takyto program pouziva ako doplnkovy (napriklad u ineho kolegu)a priamo nim "nezaraba", alebo uz je takyto "freeware" automaticky zaradeny ako komercne vyuzitie. Ide teda o dve moznosti: instalacia doma a instalacia v organizacii? iba doma je free a pokial ide o organizaciu, ktora aj zaraba, je to automaticky komercne vyuzitie? Co organizacia ineho typu..nadacia, skolstvo, zdruzenie a pod. dakujem
Ak je v licencnych podmienkach napisane, ze sa jedna o freeware pre nekomercne pouzivanie, tak je jasne, ze vo firme sa na podnikanie pouzivat nesmie. Co sa tyka inych typov organizacii, ktore uvadzate, je to neziskovy sektor a pozivat dany softver mozu, nakolko splnaju nekomercne pouzivanie. Detailnejsie informacie mozno najdete v licencnych podmienkach tohto softveru.
20.03.2012 10:19 - otázka od Milan Martincek
Prisiel mi do firmy list od BSA, ze vraj maju informacie, ze pouzivame nelegalny softver. Vsetky programy pritom mame legalne s plnymi licenciami, ja osobne mam legalne kupene este aj hry v mobile. Znamena to, ze BSA len rozposiela naslepo listy a buzer*je slusnych ludi? Alebo podla coho si vyberate firmy, ktore chcete takto nsr*t a urazit? Nie je to poskodzovanie dobreho mena?
Urcite nechceme poskodit dobre meno spolocnosti. Ak vasa firma list dostala, mohlo sa jednat o anonymne udanie byvaleho zamestnanca alebo konkurencie. Ucelom listu bolo vas na tuto skutocnost upozornit a vyzvat vas, aby ste si softver vo firme skontrolovali.
20.03.2012 10:17 - otázka od Jozo
Ako vysvetlite, vyhruzny list posielany firmam. Aky zmysel vobec ta vasa "organizacia" ma kedze nema ziadnu pravnu subjetivitu. V cesku ste prehrali sud a nejakym zazrakom ste odtial zdrhli na slovensko, chcete prehrat sud aj tu ?
List, ktory dostali firmy nepovazujem za vyhrazny, ale za upozornujuci s vyzvou, aby si skontrolovali pouzivany softver. BSA ma sidlo vo Washingtone, pobocku v Londyne a v kazdej krajine posobi prostrednictvom svojich pravnych zastupcov a tak je to aj na Slovensku, aj v Cechach.
20.03.2012 10:13 - otázka od elain
Dobry den, ako student potrebujem software na modelovanie v 3D. Spolocnost neponuka software ako studentsku verziu. Ciste toreticky: pri pouzivani nelegalneho sotwar-u len na skolske ucely (mimochodom programu, kt. stoji 16 000 Eur), co mi hrozi? Vsetci ho pouzivaju, profesorsky zbor to ticho toleruje. Ja ako cestny student budem pouzivat nejaky druho, ci dokonca tretotriedny software a vystupy z neho budu aj tomu prisluchajuce a ostatni (sikovnejsi) pouziju spomenuty software a dostanu A. Ako to vlastne je?
Pokial viem, vela vyrobcov softverov dava k dispozicii tzv. skolske verzie, ktore maju sluzit na vyuku v skolach a tym padom su cenovo zvyhodnene. Cize len v skole mozete taketo skolske programy pouzivat a na nich vytvarat vase skolske ulohy. V realnom zivote, uz ked budete podnikat, si musite zakupit riadne licenciu a tak by mala konat aj vasa konkurencia.
20.03.2012 10:09 - otázka od pravol
Dobry den. Je trestne nelegalne pouzivanie softveru na sukromne ucely? Alebo iba ak sa tento softver pouziva vo firme, pripadne na pracovne ucely. Je medzi tym nejaky rozdiel z hladiska tresnej cinnosti? Dakujem
Zakon nerozlisuje medzi firemnym a domacim pouzivanim softverov, cize ziaden rozdiel z hladiska trestnej cinnosti nie je. Jediny rozdiel bude vo vyske sposobenej skody, ktora sa vypocitava podla poctu nelegalnych licencii.
20.03.2012 10:07 - otázka od Allo
Pani (slečna) Tomanová. Presadzujete aktívne, používanie free softov na školách?
Ano urcite. Ak skoly tuto moznost vyuziju, usetria na nakladoch, ale rozsah tychto programov je obmedzeny a skoly urcite potrebuju na vyuku aj komercne programy.
20.03.2012 10:05 - otázka od Karol Sirák
Dobrý deň U nás na firme riaditeľ rozhodol bez nášho súhlasu že na všetkých deviatich počítačoch musíme používať nejaký mandriva linux a open ofis, je to legálne ? A čo máme robiť ak nie ?
Linux a open office sa pouzivaju bez potrebnej licencie, je to rozhodnutie vasho riaditela, ktore musite respektovat. Otazne zostava, ako sa vam v prostredi tychto programov bude pracovat.
20.03.2012 10:04 - otázka od alino
Dobry den, akou formou ma zastupenie BSA na Slovensku? Co si myslite o ACTA, o ktorej sa ani poriadne nevie kto je jej autor. Pride Vam normalne, aby ISP odovzdavali osobne udaje priamo majitelom prav(podla acta)?
BSA ma sidlo vo Washington, USA - pobocku pre Europu v Londyne a v kazdej krajine je zastupena prostrednictvom advokatskych kancelarii. Tak je to aj na Slovensku. ACTA - podla mojho nazoru 95% ustanoveni v ACTA platia na Slovensku uz davno, lebo sme zapracovali vsetky europske smernice tykajuce sa ochrany prav dusevneho vlastnictva. ISP odovzdavaju informacie o pouzivateloch uz aj teraz v pripade, ze je zacate sudne alebo trestne konanie. Toto ACTA iba potvrdzuje a nepovazujem to za ziadnu novinku.
20.03.2012 10:04 - otázka od Peter Makovický
Tvrdenie o tom, že softwarové pirátstvo uberá štát o pracovné miesta a pomáha rastu šedej ekonomiky je scestné. Prečo štát neprejde na používanie open source systémov, resp. prečo firmy ako Microsoft nie sú ochotné poskytnúť licencie za prijateľné sumy? Nie je to cesta, na boj s pirátstvom?
Existuju presne statisticke studie, podla ktorych ak sa znizi miera piratstva, vytvoria sa nove pracovne miesta v IT biznise. Stat ma vzhladom na velky pocet licencii urcitym sposobom zvyhodnene ceny.
20.03.2012 10:03 - otázka od Mato
Zdravim, Chcel by som sa spytat ci uz bola na Slovensku odsudena sukromna osoba(nepodnikatel) za nekomercne pouzivanie nelegalneho softveru? dakujem
Ano, boli to najma tzv. "napalovaci" alebo osoby, u ktorych sa nasiel nelegalny softver v suvislosti s pachanim inej trestnej cinnosti - napr. falsovatelia a ini.
20.03.2012 10:03 - otázka od Peter
Dobry den, dotkne sa tento system kontroli aj obycajnych uzivatelov? Ja som za, aby firmy ktore zamestnavaju ludi mali vyhradne legalny software. Lenze lenze je podla mna hlupost postihovat obycajneho uzivatela, ktory to ma pre vlastnu spotrebu, a "nezaraba" pomocou nelegalne ziskaneho software. Ved clovek ktory zaraba 500 eur mesacne si predsa nemoze dovolit vsetko legalne, a uz vobec nie pri dnesnych cenach.
Zakon nerozlisuje ci je softver pouzivany vo firme alebo v domacnosti. Domov odporucame vzdy zakupit pocitac s predinstalovanym softverom, ktory je znacne cenovo zvyhodneny. Samozrejme, ze nas najma trapi firemny sektor kde sa pracuje na pocitacoch s nelegalnym softverom, pritom vytvaraju zisk, ale nezakupia si legalny softver.
20.03.2012 10:03 - otázka od Meno
Byt na vasom mieste by som sa hanbil za to co robite. Urcite aj vy sama ked ste bola v studentskych casoch ste ficala na cracknutom softe. Ake neviniatko.
V mojich studentskych casoch pocitace ani internet este neboli, tak mi je tazke sa vyjadrit, ale co sa tyka hudby kupovali sme si LP platne, cize sme pouzivali iba originaly...)
20.03.2012 10:02 - otázka od porubec
JUDr. Adriana Tomanová, mna by zaujímalo aký nelegálný soft maté v PC.čku? Podla môjho názoru nie je PC-čko v ktorom by nebolo natiahnuté niečo nelegálne.
Vsetky nase pocitace v kancelarii pravidelne kontroluje nas IT spravca, urcite uznate, ze nelegalny softver nemame, ale suhlasim s vami, ze vo vela PC sa najde nelegalny obsah.
20.03.2012 10:02 - otázka od yogy478
Dobrý deň, ja by som sa chcel opýtať, či aj za hru, ktorú si stiahnem z internetu môžem byť nejako postihnutý. Ďakujem
Pocitacova hra je pocitacovy program, cize musite ju mat legalne. Ak ju z internetu stiahnete nelegalne, mozete byt za to postihnuty.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu