Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Internet valcuje najúspešnejšie VIDEO v histórii: Za týždeň 75 miliónov divákov!

Kampaň vyvrcholí 20. apríla Zobraziť galériu (4)
Kampaň vyvrcholí 20. apríla (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Internet má najrýchlejšie rastúcu kampaň na sociálnych sieťach všetkých čias. Chvíľami srdcervúce video Kony 2012 neziskovej organizácie Invisible Children, ktorá stojí za rovnomennou kampaňou bojujúcou za dolapenie ugandského vojnového zločinca Josepha Konyho, videlo počas jedného týždňa rekordných 75 miliónov ľudí.

Kony je vodca takzvanej Armády božieho odporu (LRA), ktorá v stredoafrických krajinách používa chlapcov ako detských vojakov a dievčatá ako sexuálne otrokyne. Tento africký región navyše terorizuje už takmer dve desaťročia.

Joseph Kony (vľavo)

Internet valcuje najúspešnejšie VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa britského denníka Guardian video zarobilo neziskovej organizácii počas prvých 48 hodín po nahraní na server YouTube 5 miliónov dolárov. Niekoľko dní potom sa úplne vypredalo všetkých 500 tisíc aktivistických balíčkov s propagačným náramkom a plagátmi, ktoré propagujú Konyho meno v štýle amerických prezidentských volieb.

Rihanna, Oprah Winfrey alebo Justin Bieber patria k celebritám, ktoré na video upozornili vo svojich tweetoch. Chytenie Konyho podporila aj herečka a vyslankyňa dobrej vôle OSN Angelina Jolie. Invisible Children majú teraz na Facebooku takmer tri milióny fanúšikov.

"Žijeme v novom facebookovom svete," hovorí Luis Moreno Ocampo, vrchný žalobca Medzinárodného súdneho tribunálu v Haagu, ktorý vystupuje vo filme. Tribunál v roku 2005 vzniesol proti Konymu obvinenia zo zločinov proti ľudskosti. "Na facebooku je 750 miliónov ľudí, ktorí zdieľajú svoje myšlienky. Majú väčšiu silu než obyvateľstvo Spojených štátov," dodáva Ocampo.

"Preslávenie" Konyho má zabezpečiť tlak verejnosti na americkú administratívu. Podľa tvorcov filmu hrozí, že bez záujmu obyčajných ľudí americká vláda stiahne z Ugandy svoje jednotky. Vyslanie stovky amerických poradcov do Ugandy v decembri 2011 bolo pritom jedno z kľúčových víťazstiev kampane.

"Ugandské deti boli pre politiku Spojených štátov neviditeľné. Toto hnutie ich urobilo viditeľnými," vysvetľujú názov organizácie Invisible Children (Neviditeľné deti) a pointu celého hnutia jeho zakladatelia.

Kampaň má vyvrcholiť 20. apríla. Cez noc chcú sympatizanti z celého sveta vyraziť do ulíc a polepiť ich plagátmi s Konyho podobizňou. Zámerom je, aby sa ľudia prebudili do sveta, ktorý už nebude môcť Konyho a jeho násilnosti ignorovať.

Internet valcuje najúspešnejšie VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mimoriadne úspešná kampaň vzbudila aj negatívne ohlasy. Invisible Children, ktoré sú v USA jednou z najvplyvnejších lobistických skupín, podľa kritikov nebezpečne zjednodušujú historické súvislosti, manipulujú fakty a sú silne tendenčné. Iní kritizujú zlé hospodárenie organizácie s vybranými prostriedkami.

Podľa Mie Farrowovej, vyslankyne dobrej vôle UNICEF, by mali ľudia peniaze posielať skôr na obete Konyho násilia, ktorými sú maloleté deti a ktorých budúcnosť je neistá. Novinár Peter Eichstaedt sa zase domnieva, že Uganda má väčšie problémy: "Napríklad s AIDS."

Na serveri Visible Children, ktorý je silným kritikom kampane, sa objavila fotografia znázorňujúca troch zakladateľov Invisible Children, Bobbyho Baileya, Laren Pooleya a Jasona Russella, ako ozbrojení pózujú s členmi Sudan People Liberation Army. Tá je spolu s ugandskými vládnymi jednotkami často obviňovaná z násilností. Vzniká tak podozrenie, že získané peniaze z kampane podporujú len iné militantné jednotky.

Internet valcuje najúspešnejšie VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: livejournal.com)

Najsilnejšie kritiky sa dotýkajú problémov americkej vojenskej prítomnosti na kontinente. Editor London Evening Post Henry Gomba, ktorý pochádza z Gambie, dáva do súvislosti kampaň Kony 2012 s udalosťami tzv. arabskej jari, ktorú vidí ako boj o nerastné suroviny v Afrike. "Tieto vojny sú vedené stále z rovnakého dôvodu. Tým je ropa, zlato, pôda a ďalšie nerastné suroviny."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu