Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ohromení turisti híkali: Pred ich očami sa odlomil obrovský ľadovec!

Ľadovec sa zrútil do jazera
Ľadovec sa zrútil do jazera (Zdroj: YouTube)

EL CALAFATE - Jedna z najvyhľadávanejších turistických atrakcií v Patagónii, ľadovec Perito Moreno, opäť dostál svojej povesti a pred turistami predviedol zaujímavé divadlo. Raz za pár rokov totiž dochádza k pozoruhodnému javu, kedy sa ohromná mäsa ľadu zrúti do jazera. A začiatkom marca sa teda bolo na čo pozerať.

V provincii Santa Cruz v Argentíne leží jeden z najvýznamnejších ľadovcov na svete. Je súčasťou Juhopatagónského ľadovcového poľa siahajúceho od hrebeňov Ánd a ako jeden z mála zatiaľ odoláva globálnemu otepľovaniu. Jeho veľkosť zostáva v podstate nemenná, napriek tomu je niekedy možné pozorovať, ako sa z neho odlamuje ohromná masa.

Ľadová plocha Perito Moreno, ktorá zaberá asi 250 kilometrov štvorcových, sa do mrazivých vôd jazera Lago Argentino sunie rýchlosťou až dva metre za deň. Stáva sa preto, že ľad po čase zahradí cestu vode a odreže časť jazera zvanú Braz Rico. Voda nemá kadiaľ odtekať a hladina v slepom ramene začne stúpať niekedy až o 30 metrov. S tým rastie aj tlak a voda začne ľadovec postupne podkopávať.

Najprv sa vytvorí tunel, ktorý neskôr s burácaním padá, ako je vidieť aj na aktuálnom videu zo 4. marca. Približne 2500 turistov, ktorí mali možnosť tento úkaz pozorovať, si našťastie nezabudlo vziať kamery.

Pád ľadovca

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu