Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zabudnite na hudobné nástroje, bratia kúzelne hrajú na zeleninu!

Hra na zeleninu bratov celkom slušne uživí
Hra na zeleninu bratov celkom slušne uživí (Zdroj: YouTube)

PEKING - Dvaja čínski bratia našli skutočne neobvyklý spôsob ako si privyrobiť. Naučili sa hrať na zeleninu a svojim umením sa preslávili po celej krajine. Teraz ich hra na bizarné hudobné nástroje z rôznych druhov zeleniny dokonca aj slušne živí.

Bratia Nanovci vyrastali na farme v čínskej provincii An-chuej. Zelenina ich tak obklopovala celý  život. To platí aj pre hudbu, otec ich totiž od skorej mladosti viedol k hre na hudobné nástroje. Ako tínedžeri sa obaja chlapci navyše ešte pridali ku kočovnej hereckej spoločnosti.

S koncertovaním na nástroje vyrobené zo zeleniny začali pred dvoma rokmi. Od tej doby vystúpili v mnohých čínskych talentových súťažiach a za jedno predstavenie zvyknú dostávať 30 000 až 50 000 čínskych jüanov (3560 až 5940).

Svoj voľný čas trávia Nanovci tým, že vo svojom malom byte v Pekingu prevŕtavajú diery do mrkví, tekvíc či lotosových koreňov. Týmto spôsobom sa snažia zdokonaliť svoj inštrumentárium, aby mohli rozšíriť aj zoznam interpretovanej hudby.

Vytvoriť vhodný nástroj tak, aby ladil, nie je jednoduché. Kľúčom k úspechu je predovšetkým výber plodín. Zelenina musí mať správnu veľkosť, tvar a predovšetkým musí byť čerstvá. "Ak sa voda z plodín vyparí, tóny sa zvýšai alebo sa nástroje jednoducho rozladia. Preto si vyberáme čo najšťavnatejšiu a tvrdú zeleninu," uviedol starší zo súrodencov, 43-ročný Wej-tung.

Tým ale práca nekončí. Ešte sa musí vytvoriť vhodné otvory a výška tónov, ktoré z nich vychádzajú, sa potom musí starostlivo testovať ladičkou. "Čím hlbšia diera, tým hlbší tón, a naopak. Okrem toho na veľkosti otvoru závisí aj kvalita zvuku," opísal pravidlá pri výrobe nástrojov 41-ročný Wej-pching s tým, že je napriek tomu nesmierne ťažké kvôli kolísaniu teplôt a vlhkosti ladenie nástrojov kontrolovať.

Keď sa ale všetko podarí, výsledok je pôsobivý. Každý z nástrojov má iný charakter a bratia sú tak schopní hrať ako tradičnú čínsku hudbu, tak moderné pop alebo folk s nádychom westernovej hudby. A ak sa nástroje nevyvedú, bratia ich môžu jednoducho zjesť.

Hra na zeleninu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu