Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slávne retrozábery: Ako ženy vidia ženy

Zobraziť galériu (14)

BRATISLAVA – Rovnosť pohlaví pri akomkoľvek povolaní. Znie to možno trošku ako socialistické heslo, ale skúsme sa pozrieť ako v umení vnímali symbol ženy iné ženy. Ženy fotografky.

Po vynájdení fotoaparátu ani nemuselo uplynúť veľa času a spúšť  začalo stláčať aj nežné pohlavie. Väčšinou sa tak udialo na popud manžela, či rodiny. Kto je skutočne Prvá dáma fotografie sa z odbornej literatúry dozvedá ťažko. O prvenstvo sa hlási Čína, Nemecko, ale aj Anglicko. Nakoniec sa však v knihách najčastejšie objavuje žena  Williama Henry Fox Talbota,  Constance Talbotová. Iný zdroj naopak uvádza botaničku Annu Atkinsovú a jej modrotlač. K tomuto menu sa viaže aj prvá, komerčne vydaná fotografiami ilustrovaná knižka. Atkinsová mala fotoaparát už v roku 1841! Ale keďže sa nezachovala žiadna snímka ani od nej, ani od Talbotovej, nie je isté či sa tento spor vôbec niekedy vyrieši.

Iná žena, Julia Margaret Cameronová je jednou z najväčších fotografiek svojej doby. S fotkou začala pomerne neskoro, ako päťdesiatročná dostala fotoaparát od svojej dcéry. Cameronovú preslávili predovšetkým zábery celebrít (nie seriál Dr. House). Okrem portrétov fotila aj mytologické výjavy v štýle doby kráľa Artuša.

Slávne retrozábery:  Ako
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: web)

Aj v USA narastal tábor žien, ktoré sa na svet pozerali cez prizmu fotoaparátu. Začiatkom 20. storočia  ich bolo už asi 5000. V najznámejšom periodiku tých čias, v Camera Work-u sa od roku 1903 pravidelne objavovali články, ktoré popularizovali prácu fotografiek. Aj takýmto spôsobom sa ich práci dostávalo potrebné uznanie.  
Zaujímavé je sledovať na záberoch, čo sa v predchádzajúcich  170 rokoch považovalo u žien za symbolické, ako sa „nastájlovali“ predtým ako boli zvečnené.
Slávne retrozábery:  Ako
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: web)

Mnohým mužom môže ešte aj dnes imponovať Frances "Fannie" Benjamin Johnstonová. Narodila sa v roku 1864 a ako 32 ročná cvakla svoj autoportrét. Do dnes sa tento záber teší veľkej obľube. Moderná žena na ňom má v jednej ruke cigaretu a v druhej krčah penivého moku.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu