Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rybám trčí z úst odporný parazit: Vyzerá ako votrelec!

Parazit pripomína Votrelca
Parazit pripomína Votrelca (Zdroj: Daily Mail)

SALFORD - Nechutný parazit, ktorý vyzerá ako nočná mora z filmu Votrelec, sa stal postrachom vôd v Stredomorí. Rybám, ktoré napadne, vyžerie oblasť jazyka a usadí sa v ústach obete.

Takmer polovica rýb v niektorých oblastiach je nakazená parazitom, ktorý sa do mladých jedincov dostáva cez žiabre, zaberie miesto v hornej časti ústnej dutiny a vďaka živinám, ktoré získava z ich krvi, neustále rastie.

Výskumníci zistili, že 'cerathotoi italica" sa najlepšie darí vo vodách, ktoré sa vyznačujú vysokým rybolovom. Aj keď parazit nepredstavuje žiadne riziko pre človeka, nepriaznivo ovplyvňuje veľkosť rýb a ich vek.

Podľa vedcov kým v chránenej oblasti v blízkosti Španielska našli iba 30% infikovaných rýb, v talianskych vodách so silným výlovom sa stalo obeťou parazita až 47 percent.

"Toto je ďalší dôkaz, že nadmerné využívanie rybolovných zdrojov človekom má negatívne a ďalekosiahle dôsledky. Oblasti so zlou reguláciou majú menšie, mladšie ryby a ako sme dnes dokázali vyššie a viac škodlivé zamorenie parazitmi," uviedol Dr Stefano Mariani z University of Salford.

Rybolov je tak údajne zodpovedný za narušenie prirodzenej rovnováhy medzi parazitom a hostiteľom a v podstate celého ekosystému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu