Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poľskému surferovi prestal fúkať vietor, dva dni na neho útočili žraloci!

Jan je v kitesurfingu šampiónom
Jan je v kitesurfingu šampiónom (Zdroj: fakt.pl)

VARŠAVA - Poľský kitesurfer, ktorý sa neúspešne pokúsil pokoriť Červené more, musel dva dni bojovať s vyčerpaním, smädom a opakovanými útokmi žralokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štyridsaťdvaročný gdanský rodák Jan Lisewski sa pokúsil na kitesurfe prekonať dvestokilometrový úsek medzi egyptským letoviskom Džuna a saudským mestom Daba. Počas cesty ale náhle prestal fúkať vietor, takže zostal bez pohonu.

Športovec preto asi po hodine a pol bezvetria kvôli vysokým vlnám a nastávajúcemu súmraku vyslal núdzový signál SOS. Trvalo ale ďalších takmer 40 hodín, než sa ho saudskoarabskej pobrežnej stráži podarilo nájsť.

Pri čakaní na záchranu sa živil energetickými nápojmi a dvomi tyčinkami, ktoré si so sebou vzal. Mal so sebou aj nôž, ktorým musel odháňať až šesťmetrové žraloky. "Bodal som ich do očí, papule a žiabrov," povedal.

Jan, ktorý je poľským šampiónom v kitesurfingu (jazda po hladine na špeciálnej doske v závese za ťažným padákom, pozn. red.), sa už vlani preslávil ako prvý človek, kto na kitesurfe prekonal Baltické more.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu