Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Signál SOS oslavuje 105 rokov: Ako prvý ho vyslal parník Slavonia

RMS Slavonia
RMS Slavonia (Zdroj: maritimequest.com)

BRATISLAVA - Signál SOS vyslal ako prvý britský parník Slavonia. Stalo sa to 10. júna 1909 a v utorok uplynie od tejto udalosti 105 rokov.

Medzinárodný signál akútneho nebezpečenstva SOS, ktorého používanie schválila medzinárodná konferencia o bezdrôtovej telegrafii v roku 1906 v nemeckom Berlíne, vstúpil do platnosti 1. júla 1908. Na jeho použití sa zhodli všetci účastníci konferencie, pretože sa ukázalo, že je dostatočne akusticky jasný a zreteľný.

Tri bodky označujúce písmeno S a tri čiarky písmeno O v Morseovej abecede neprezentovali spočiatku nijaký slovný obsah. Až neskôr vzniknuté slovné spojenia "save our souls" a "save our ship" sa stali mnemotechnickou pomôckou.

SOS vyslala ako prvá námorná loď Slavonia, prevážajúca v roku 1909 emigrantov z Európy do amerického New Yorku. Pri portugalskom súostroví Azory stroskotala, ale vďaka signálu SOS jej priplávali na pomoc dve blízke lode. Nehoda sa tak zaobišla bez obetí na životoch.

Inou známou loďou, z ktorej sa tiež volalo o pomoc pri havárii signálom SOS, bol "nepotopiteľný" Titanic. Cestujúci na jeho palube však nemali toľko šťastia ako tí zo Slavonie.

Núdzové vysielanie lodí vstúpilo do novej éry 1. februára 1999, keď sa začal pre dopravné a nákladné lode používať integrovaný Globálny námorný núdzový a bezpečnostný systém (GMDSS). Jeho napojenie na satelitnú a pozemnú rádiokomunikačnú sieť zabezpečuje, že loď v problémoch sa na ktoromkoľvek mieste v oceáne dovolá pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu