Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Stretnutie štipendistov v Bratislave

Stretnutie štipendistov v Bratislave. Zobraziť galériu (2)
Stretnutie štipendistov v Bratislave.

BRATISLAVA – Podporu pre štúdium aj tento rok dostalo 41 deti z detských domovov a náhradných rodín. Tieto deti majú sťažený prístup ku vzdelaniu, štipendium im pomáha uhrádzať náklady spojené so štúdiom a podporuje ich v ich snažení.

Spoločnosť Úsmev ako dar prostredníctvom svojho Fondu Pipi Dlhej Pančuchy podporuje prostredníctvom štipendií deti z detských domovov a odchovancov detských domovov už 17 rokov rokov.

Povzbudiť štipendistov na odovzdávanie štipendií prišla aj Katka Brychtová: „Vzdelanie je v dnešnej dobe základom pre naše deti. Veľmi sa teším z týchto mladých ľudí, ktorí si uvedomujú dôležitosť štúdia, či už ide o stredné odborné školy alebo vysoké školy. Všetko čo sa naučia im raz určite pomôže v ich následnom živote po odchode z detského domova. A preto vždy rada podporujem takéto aktivity a pomoc.“

Medzi štipendistami sú študenti vysokých a stredných škôl. Na vysokých školách študujú odbory ako sociálna práca, sociálna pedagogika či učiteľstvo, na stredných školách odbory ako kuchár, masér, kaderníčka, stolár či sociálno-výchovný pracovník.

 „V dnešnej dobe, kedy je finančná situácia ešte zložitejšia ako kedysi, potrebujú deti z detských domovov oveľa viac podpory. Preto je ich podpora pre nás veľmi dôležitá. Štipendium im pomáha pokryť náklady na cestovné, ubytovanie, učebné pomôcky a knihy. Podporujeme tiež mladých ľudí, ktorí už nie sú v  detskom domove a ich náklady spojené so štúdiom sú vyššie, pretože si ich celé hradia sami,“ hovorí Mária Soboličová z Úsmevu ako dar, koordinátorka štipendijného programu.

Dlhoročným a významným partnerom programu Vzdelávaním k úspechu, prostredníctvom ktorého fond podporuje štipendistov, je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

„Nadácia Slovenskej sporiteľne sa už dlhodobo zameriava na podporu vzdelávania mladých ľudí. Jedným z úspešných projektov je aj program Vzdelávaním k úspechu. Našim zámerom je podporiť snahu mladých ľudí z detských domovov získať kvalitné vzdelanie a tím aj zaujímavejšie pracovné zaradenie. O úspešnosti naplnenia tohto cieľa hovoria konkrétne príklady mladých ľudí, ktorí dnes pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.“ dodáva Marta Krejcarová, členka správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Jednou z podmienok získania štipendia je aj aktívna účasť štipendistov na projektoch a programoch Spoločnosti Úsmev ako dar. Veľmi radi sa zapájajú do našej činnosti a sú tak kladným príkladom pre svojich kamarátov v domovoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu