Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stav dvoch pacientov s prasacou chrípkou v Česku: Extrémne kritický!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici leží muž a žena s prasacou chrípkou. Ich stav je extrémne kritický, obaja sú na prístrojoch, informoval dnes český internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu nemocnice Petru Pekařovú.

U oboch pacientov potvrdili prasaciu chrípku dnes. Ležia na Anesteziologicko-resuscitačnom oddelení so zápalom pľúc. Tridsaťosemročná žena je v nemocnici od 22. decembra, o rok staršieho muža hospitalizovali v nasledujúci deň. "Majú rizikové faktory, ako je obezita alebo podstúpená kardiooperácia," uviedla hovorkyňa pre iDNES.cz.

V pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici je prípadov prasacej chrípky zvyčajne niekoľko za rok. "Nie je to teda zase nič tak neobvyklého. Týka sa to vždy predovšetkým chronických pacientov, ľudí, ktorí majú rizikové faktory. Bežná populácia tým nemusí byť vystrašená," dodala Pekařová.

Takzvaná prasacia chrípka sa objavila po prvý raz v apríli 2009 v Mexiku. Na planéte sa ňou potom nakazili státisíce ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá v tom čase vyhlásila pandémiu, zomrelo viac ako 18.000 ľudí.

Tohtoročná štúdia publikovaná v britskom časopise Lancet Infectious Diseases však dospela k záveru, že o život prišlo dokonca viac ako štvrť milióna ľudí.

V Českej republike sa prvý prípad objavil 25. mája 2009, celkovo v ČR na prasaciu chrípku zomrelo vyše sto ľudí. Väčšina z nich však mala vážne sprievodné choroby. České úrady v tom čase nakúpili milión dávok, očkovať sa však nechalo len necelých 70.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu