Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vtáčia chrípka v Nemecku: Vedci sa obávajú, že ohrození sú aj ľudia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAMBURG – Nemecké úrady dnes oznámili, že pri prvých testoch zistili prípad vtáčej chrípky H5N1 na hydinovej farme vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko.

Prípad odhalili na kačacej farme, ktorá urobila svoje vlastné testy. Informovalo o tom ministerstvo poľnohospodárstva Brandenburska, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters. Vírus H5N1 postihuje najmä vtáky, ale príležitostne sa ním nakazia aj ľudia. Odborníci sa obávajú, že vírus môže zmutovať na formu, ktorá by sa mohla ľahko šíriť medzi ľuďmi, ktorí voči nej nemajú prirodzenú odolnosť.

Prvé zistenie potvrdilo štátne laboratórium a v súčasnosti sa vykonávajú záverečné testy, dodalo brandenburské ministerstvo. Farmu uzavreli a tamojšiu hydinu zlikvidujú. Príčina výskytu vtáčej chrípky nie je známa a úrady začali vyšetrovanie. Vtáčia chrípka sa v súčasnosti vyskytuje v ázijských krajinách vrátane Číny, Kambodže a Indonézie. Takisto ju hlásili u divo žijúcich vtákov v častiach Európy.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) 29. januára vyhlásila, že vlády nesmú dovoliť, aby finančné obmedzenia zapríčinené súčasnou celosvetovou ekonomickou krízou zastavili ich snahy brániť šíreniu vtáčej chrípky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu