Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slávny fyzik Heinrich Rudolf Hertz: Dnes uplynie 155 rokov od jeho narodenia

Heinrich Hertz
Heinrich Hertz (Zdroj: comentemos.com)

BRATISLAVA - Nemeckého fyzika a mechanika Heinricha Rudolfa Hertza nepozná asi len málokto. O tom, že je po ňom pomenovaná jednotka frekvencie, sa učia už deti v škole. Dnes uplynie 155 rokov od jeho narodenia. Toto výročie si pripomína aj internetový prehliadač Google.

Slávny vynálezca sa narodil 22. februára 1857 v Hamburgu. Ako malého chlapca ho bavila práca s drevom. Po ukončení strednej školy išiel študovať techniku do Mníchova. Keďže ho však viac bavila fyzika, zmenil univerzitu a presťahoval sa do Berlína. Tam začal pracovať u známeho profesora Hermanna von Helmholtza. V roku 1880 získal doktorát.

Najväčšou Hertzovou vášňou bola elektrina. Ako prvému sa mu podarilo dokázať existenciu elektromagnetického žiarenia tým, že vytvoril prístroj, ktorý vysielal rádiové vlny na frekvencii UHF. Okrem toho zistil, že elektromagnetické pole, ktoré sa šíri v priestore od zdroja, sú elektromagnetické vlny, ktoré predpovedal ešte pred ním James Clerk Maxwell. Ten to však nevedel experimentálne dokázať.

Hertzov výskum v oblasti elektromagnetických vĺn boli dôležité pre ďalší vývoj, ktorý v konečnom dôsledku viedol k objaveniu rádia a televízie. Okrem elektromagnetických vĺn sa venoval aj pevnosti, pružnosti a fluorescencii látok. Heinrich Hertz zomrel 1. januára 1894 v Bonne vo veku nedožitých 37 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu