Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Život na Marse? NASA skúma podivné mračná!

Planéta Mars
Planéta Mars (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vedci sa nevzdávajú a chcú dokázať, že sa na povrchu Marsu v lete formujú metánové mračná, čo by mohlo znamenať, že na planéte existuje život alebo podmienky preň. NASA preto plánuje v auguste vyslať na Mars sondu, ktorá je schopná detekovať čo i len mikroskopické množstvo metánu.

Metán v atmosfére Marsu si niektorí vedci vysvetľujú tým, že na planéte je alebo bol život a že tento metán je produktom mikroorganizmov.

"Na Zemi živé organizmy produkujú viac ako deväťdesiat percent metánu prítomného v atmosfére a zvyšných desať percent je geochemického pôvodu. Na Marse by metán mohol znamenať jednu z týchto aktivít," uviedol planetológ Michael J. Mumma z NASA, ktorý sa metánom na Marse zaoberá. "Z nášho výskumu nesporne vyplýva, že na červenej planéte sú alebo boli podmienky pre život."

Aj americká sonda Phoenix, ktorá Mars skúma od roku 2008, zistila, že tu pôda obsahuje živiny, ktoré by mohli podporiť život a našla na ňom "obývateľné zóny", kde by mohli mikroorganizmy existovať.

"Planéta je rozhodne živá, prinajmenšom z geologického hľadiska. Je to ako keby nás Mars vyzval: Pátrajte, čo tento metán znamená," vyhlásil Mumma, ktorý dúfa, že tajomstvo metánu na planéte odhalí práve augustová sonda.

"Snímače sú schopné zaznamenať Marťanov, aj keby to boli mikróby," povedal o pojazdnom laboratóriu jeden z jeho konštruktérov, John Grotzinger z Technického inštitútu v kalifornskej Pasadene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu