Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Lepšie podmienky pre žiakov a učiteľov

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: freso.sk)

Jednou z vecí, ktorú sa snažíte presadiť je zlepšovanie sociálnych podmienok pre učiteľov. To sa dá ako?

  • Iba v našom regióne majú učitelia v porovnaní s priemernou mzdou o 20 percent nižšie platy, preto odchádzajú do iných zamestnaní. Ak máme mať vzdelaných ľudí, potrebujeme dobrých učiteľov. My v našom kraji sme si zadefinovali dve cesty. Jedna je nepriama a tou je znižovanie životných nákladov najmä v súvislosti s bývaním. Máme vytipovanú jednu budovu, v ktorej by sme chceli urobiť učiteľské byty. Druhá cesta je postupná valorizácia učiteľských platov. Na zvýšenie platov máme v budúcom roku v našom rozpočte 300 tisíc eur a budeme hľadať ďalšie zdroje.

V školstve sa stala aktuálnou otázkou budúcnosť 8 ročných gymnázií. Ako to vyzerá v Bratislavskom kraji?

  • Asi tretina našich stredoškolákov študuje na týchto gymnáziách.  Za uplynulé dva roky považujem za najdôležitejšie, že sa nám ich podarilo uchrániť pred zavedením nezmyselných kvót. Toto bolo špeciálne namierené proti Bratislavskému kraju, v ktorom je takýchto gymnázií najviac, mnohé z nich existujú desiatky rokov a ich žiaci dosahujú medzinárodné úspechy.

Nie na všetkých gymnáziách študujú aj žiaci, ktorí spĺňajú na štúdium predpoklady ...

-Nemôžu ale trpieť všetky gymnáziá. Odložila sa účinnosť zákona a my sme do toho času navrhli, aby sa na ministerstve školstva urobil centrálny monitor pre uchádzačov o štúdium na 8 ročných gymnáziách.

- Aké opatrenia sa dajú urobiť na poli odborného vzdelávania?

 - Urobili sme prvú prezentáciu pre rodičov a deti formou verejného predstavenia škôl v nákupnom centre. Počas celého dňa mali možnosť základné školy, ale aj rodiny s deťmi získať informácie o 33 školách, ktoré tam boli zastúpené. Druhá rovina je spolupráca so zamestnávateľmi. Tí sú zapojení do odborného vzdelávania. Sú školy, ktorých študenti môžu práve vďaka spolupráci s veľkými firmami získať zamestnanie, absolvovať zahraničné stáže a podobne. V budúcom roku pripravujeme v spolupráci s nimi centrá odborného vzdelávania.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu