Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Varovanie pre cukrovkárov: Toto sa stane, ak si picháte inzulín na rovnaké miesto!

Hrozivá fotografia pacienta s diabetes
Hrozivá fotografia pacienta s diabetes (Zdroj: new england journal of magazine)

JOHANNESBURG - Päťdesiatpäťročný pacient, ktorý trpí cukrovkou typu 1, šokoval lekárov po tom, ako im ukázal svoje brucho. Na ňom sa totiž vyníma pár guľatých útvarov, ktoré vyzerajú ako dve polky tvoriace zadok.

Pacient z Južnej Afriky si tridsať rokov vpichoval do brucha inzulínové injekcie. Zrejme ho však nikto neupozornil na to, že oblasť vpichu treba striedať, pretože hormón inzulín podporuje tvorbu mäkkých tukových opuchov medzi jednotlivými vrstvami kože. V medicínskej terminológii ide o poruchu nazývanú lipohypertrofia, čiže neodtečenie lymfy z medzibunkového priestoru spod povrchu kože z dôvodu zväčšenia tukových buniek, čím sa vytvoria spomínané hrbolky.

"S takýmto prípadom sa stretávame po prvýkrát. Rozhodli sme sa preto fotografiu pacienta publikovať, aby sme tým upozornili na riziká spojené s pichaním inzulínu na to isté miesto," povedal Stan Landau z Centra pre diabetes a endokrinológiu v Johannesburgu, ktorý muža ošetruje.

Juhoafričan si myslel, že útvary, ktoré sa mu na tele vytvorili, sú normálne. Videl ich totiž, aj keď nie až tak veľké, aj u iných pacientov trpiacich cukrovkou. Landau mu poradil striedať miesta vpichu a používanie tenšej ihly. Hrboly by sa časom mali zmenšiť, disproporcie na tele však budú bez plastickej operácie aj tak viditeľné.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu