Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mravce konkurujú človeku: Postavili "Veľký čínsky múr"!

Mestský komplex Zobraziť galériu (2)
Mestský komplex (Zdroj: YouTube)

RIO DE JANEIRO - Vedci v Brazílii objavili dômyselné podzemné mravčie mesto, ktoré obývali milióny týchto jedincov. Opustený megalopolis obsahoval obrovské podzemné diaľnice, cesty a záhrady, ktoré by sa dali prirovnať ako ekvivalent k Veľkému čínskemu múru.

Miesto slúžilo ako obydlie jednej z najväčších kolónii mravcov na svete. Vedci však zatiaľ netušia, čo spôsobilo jeho opustenie alebo zánik obyvateľov.

Odborníci naliali desať ton betónu do otvorov na povrchu, ktoré slúžili ako klimatizačné potrubie, aby odhalili sieť tunelov a zároveň ich spevnili. Naplnenie kanálov trvalo desať dní. Labyrint nakoniec pokrýval neuveriteľných 50 metrov štvorcových a siahal do hĺbky ôsmich metrov.

Po ľuďoch údajne mravce tvoria druhú najkomplexnejšiu spoločnosť

Mravce konkurujú človeku: Postavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Po mesiaci, tím vedený profesorom Luis Forgeom, začal kopať a objavil neuveriteľné mesto popísané ako mravčí ekvivalent k Čínskemu múru. Spoločenstvo mravcov opísal ako "superorganizmus", ktorý dokázal koordinovane splniť herkulovskú úlohu pri budovaní obrieho domova.

Z výskumov totiž vyplynulo, že na vytvorenie labyrintu bolo nutných vyniesť viac ako 40 ton výkopovej zeminy. Sieť tunelov je pritom navrhnutá tak, aby mala nielen dobré vetranie, ale poskytovala aj čo najkratší čas na presun.

Mravčie mesto

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu