Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šikovný Slovák očaril Silicon Valley, ozvali sa mu aj z Twitteru!

Na Filipa už čoskoro čaká práca snov
Na Filipa už čoskoro čaká práca snov (Zdroj: Twitter)

PRAHA - Silicon Valley, kalifornská mekka počítačových vývojárov, má pre ľudí z brandže podobné kúzlo ako hollywoodska továreň na sny. Mladému webdizajnérovi zo Slovenska Filipovi Šantovi sa jeho "kremíkový" sen zrejme čoskoro splní. Stačilo, aby sa bez okolkov spýtal na prácu.

Ak navštívite web TakeMeToSiliconValley.com, uvíta vás výstrih anonymnej dievčiny. V dvoch textových bublinách, ktoré sa nachádzajú približne v miestach, kde by ste čakali prsia, sa v angličtine dočítate: "Som Filip Santa, devätnásťročný dizajnér zo Slovenska. Posledné tri roky snívam o Silicon Valley. Rád by som sa pripojil k Vášmu tímu v kalifornskom Palo Alto." Vaše oči samozrejme automaticky skĺznu nižšie, kde nájdete odkazy na mladíkovu doterajšiu dizajnérsku prácu.

Nechýba odkaz: "Budem pracovať po dobu dvoch mesiacov len za jedlo." Zamestnávatelia môžu priamo zo stránky poslať mail s oslovením: "Filip, toto je tvoj šťastný deň."

Mohol to byť len naivný výkrik do internetovej tmy, keby si predvianočný nápad študenta pražskej "ekonómky" nevšimli užívatelia sociálnej siete Twitter a následne aj veľké zahraničné technologické weby. A ponuky sa začali hrnúť.

"Dostal som vyše sto mejlov, z toho pracovných ponúk bolo asi tridsať alebo štyridsať," povedal Filip pre portál reflex.cz. Medzi inými zaujal aj šéfa dizajnu z Twitteru. Na rozhovor s ním vraj Šanta len tak nezabudne. Najviac ho prekvapilo, že s ním topmanažéri jednej z najväčších sociálnych sietí na svete hovoril ako sa sebe rovným.

Práve otvorená a priateľská firemná kultúra tamojších internetových spoločností láka asertívneho chalaňa z Košíc do Silicon Valley najviac. V Spojených štátoch už predtým strávil polroka na študijnom pobyte. Teraz sníva o založení vlastnej technologickej firmy.

Za zrodom originálneho nápadu pôvodne stálo skromné ​​želanie. "Začalo to, keď mi kamaráti preposlali jeden tweet. Išlo o to, že slovenský dizajnér Michal Šimkovič, ktorý momentálne pracuje v Silicon Valley, hľadal na stáž mladého grafika. Vedel som, že toto je moja šanca," vysvetľuje Šanta. Odpoveď od Šimkoviča nakoniec paradoxne nedostal. To ho však teraz už trápiť nemusí.

"Najväčšia dilema je, či mám ísť do zabehnutej firmy, kde by som mal istú budúcnosť, alebo ísť do menšej, mať väčší vplyv na to, čo robia a vyrásť spolu s nimi," uvažuje. Na rozmyslenie má ešte niekoľko týždňov. Koncom februára by chcel prerušiť štúdium v ​​Prahe a vydať sa na vysnívanú cestu za oceán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu