Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákerná rakovina: Sestry si nechali vziať prsia aj maternicu!

Luan, Kim a Jemma bojujú s osudom naozaj statočne
Luan, Kim a Jemma bojujú s osudom naozaj statočne (Zdroj: SWNS)

LONDÝN - Tri anglické sestry preukázali obrovskú statočnosť, keď si nechali odstrániť prsia aj maternicu, aby zabránili dedičnej rakovine, ktorá zabila ich mladú matku v 32 rokoch. Luan Moretonová (38), Kim Jonesová (33) a Jemma Dennisová (30) po odhalení agresívneho génu radšej obetovali svoju ženskosť, ako by sa mali nechať zabiť.

Luan mala 12, Kim 7 a Jemma len štyri roky, keď ich matka Rita zomrela na rakovinu prsníka. Nočná mora dievčat sa však mala o dve desaťročia zopakovať. Najstaršia sestra si v júli 2005 nahmatala v prsiach hrčku a testy preukázali, že má taktiež rakovinu. Hlavným impulzom, ktorý ochorenie vyvolal, bol gén BRCA1, čo znamenalo 50-percentnú pravdepodobnosť, že sestry ho majú tiež. Výsledky krvi preukázali, že nositeľkami génu sú aj mladšie dievčatá.

"Bolo to skľučujúce, ale dohodli sme sa, že všetky radšej pôjdeme na operáciu. Jemma išla ako prvá v roku 2007, potom ja v 2008 a nakoniec Jemma," uviedla Luan o rozhodnutí sestier podstúpiť obojstrannú mastektómiu a následnú rekonštrukciu pŕs. "Nebol to prípad "keby" mám rakovinu, ale prípad "kedy" ju dostanem. Nechcela som len tak sedieť a čakať, až sa to stane," hovorí Jemma.

Len čo sa však spamätali zo zákroku, lekári im oznámili ďalšiu zlú správu - gén môže zaútočiť aj na ich vaječníky. Riziko vzniku ochorenia by sa dramaticky zvýšilo okolo 40-tky, kedy dochádza k hormonálnej zmene. A tak na rad prišla hysterektómia, čo znamenalo, že sestry už nebudú môcť mať deti. 

Pokým dve staršie ženy sú už matkami, Jemma sa s manželom o dieťa stále iba pokúšajú. Luan a Kim hysterektómiu teda už podstúpili, mladšia sestra zatiaľ čaká, ako to dopadne s prípadným tehotenstvom. Ženy však uviedli, že táto neľahká skúsenosť ich presvedčila o sile rodiny. Hoci si po matkinej smrti boli veľmi blízke, ich vzťahy sa ešte utužili.

Tiež by vás mohlo zaujať: Ochrana pred rakovinou prsníka: Pohár červeného vína denne

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu