Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matematická úloha potrápila Slovákov: Prinášame výsledok a vysvetlenie odborníka!

Najväčší súboj zviedli v ankete výsledky deväť a 27 Zobraziť galériu (3)
Najväčší súboj zviedli v ankete výsledky deväť a 27 (Zdroj: Faceboo, topky.sk)

BRATISLAVA - Včera sme na našich stránkach priniesli článok o triviálnej matematickej úlohe, ktorá potrápila Slovákov aj Čechov na sociálnej sieti Facebook. Čitatelia, ktorí sa podujali vyriešiť tento príklad a zahlasovať v ankete za správny výsledok, majú teraz možnosť presvedčiť sa, či boli úspešní alebo by sa mali vrátiť späť do školských lavíc. Až takmer polovica odpovedí totiž nezodpovedala pravde.

O pomoc pri riešení príkladu sme požiadali PaedDr. Petra Vankúša, PhD z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, ktorý nám dal túto odpoveď: Správny výsledok uvedenej matematickej úlohy je 27.

"Pri základných počtových operáciách sčítanie a násobenie platí, že ak nie sú žiadne časti úlohy v zátvorkách, prednosť má násobenie pred sčítaním. Počtové operácie sa vykonávajú bez zátvoriek štandardne medzi dvoma číslami, tým naľavo od znaku operácie s tým, čo je napravo od znaku operácie.

Teda v našej úlohe "9 + 0 + 9 + 0 + 9 x 0 + 9 = __?" ako prvé musíme vykonať násobenie medzi číslami 9 x 0 = 0. Potom už len sčítame 9 + 0 + 9 + 0 + 0 + 9 = 27."

Z výsledkov ankety sa dá zistiť, že z 13 500 hlasujúcich odpovedalo 7421 správne, čo predstavuje 55-percentný podiel. Zvyšných 45 % najčastejšie volilo možnosť "9". Iba polovičná úspešnosť pri takejto jednoduchej úlohe stojí však za zamyslenie, najmä na ministerstve školstva.

 

Výsledky ankety po 16 hodinách hlasovania:
 

Matematická úloha potrápila Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu