Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nový matematický hlavolam: Slováci, trúfate si na jeho riešenie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Iba nedávno sa na sociálnych sieťach rozšírila jednoduchá matematická úloha, ktorá priniesla nečakané rozuzlenie. Iba polovica Slovákov podľa ankety Topiek vedela uviesť správny výsledok "9 + 0 + 9 + 0 + 9 x 0 + 9 = __?". Neprešli však ani tri mesiace a po internete koluje ďalší hlavolam, ktorý ľuďom opäť pripomína, že by si mali zopakovať základy algebry. Čo myslíte, aké riešenie má príklad "6 ÷ 2(1 + 2) = __?" Skúste si ho vypočítať a v článku si zistite, či ste mali pravdu.

Riešenie príkladu je v jadre jednoduché: stačí nasledovať základné pravidlá. Ako prvý vyriešime výraz v zátvorke, teda 1 + 2 je 3 a prepíšeme príklad ako 6 ÷ 2 (3).

"Ďalej začína trochu zmätok," vysvetľuje Petr Habal, profesor matematiky na FEL ČVUT v Prahe pre idnes.cz. "Delenie a násobenie majú z matematického hľadiska rovnakú prioritu, takže matematik by vždy napísal buď 6 / [2 * 3] alebo [6/2] * 3." Najlepšia odpoveď teda znie, že je nejasné zadanie. "Z môjho pohľadu matematika je tým problém vyriešený," hovorí Habal.

To ale neznamená, že by nešlo nájsť riešenie, ktoré dá aspoň nejakú správnu odpoveď pri dodržaní matematických postupov. "Existuje pravidlo, ktoré síce nie je všeobecne prijímané, ale je pomerne rozšírené. Stanovuje, že operácia v rovnakej priorite sa vykonávajú zľava doprava."

Správne riešenie príkladu:

Tri rôzne postupy ukazujú rôzny spôsob vyjadrenia toho, že operácie s rovnakou prioritou riešime zľava doprava. Riešenie (a) ukazuje prepísanie 6/2 do zlomku, (b) k upresneniu poradia využíva zátvorky a (c) ukazuje distribúciu násobenia zátvorkou.

Chybné riešenie príkladu:

Chybné postupy ukazujú zlý prepis do zlomku (d) bez rešpektovania poradia, prípadne riešenie násobenia sprava doľava (e). Kuriozitou je pokus o riešenie, ktoré "rozdistribuuje dvojnásobenie zátvorkou", ale vzápätí na všetky zátvorky zabudne a príde s úplne nečakaným výsledkom sedem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu