Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalili skutočnú farbu Mliečnej dráhy, je to optický klam!

Milečna dráha je naozaj biela
Milečna dráha je naozaj biela (Zdroj: viewzone2.com)

LONDÝN - Astronómovia skúmali skutočnú farbu našej Mliečnej dráhy a zistili, že zodpovedá svojmu pomenovaniu. Biela farba, ktorú vidíme zo Zeme, je dielom optického klamu, vedci preto pátrali po tom, ako vyzerá zvonka. Jej biela farba preto vôbec nie je samozrejmosťou.

"Pre astronómov je farba jedným z najdôležitejších parametrov pre štúdium galaxie," vyhlásil Jeffrey Newman z University v Pittsburghu. "Vypovedá to o tom, aké sú staré hviezdy a galaxie, pred akým časom sa z nich stali hviezdy, či sa vytvárajú dnes alebo či sa tak stalo pred miliardami rokov."

Pripustil však, že je ťažké vidieť zvonku Mliečnu dráhu, keď sa nachádzame vo vnútri. Okrem toho je navyše nás pohľad kvôli hviezdnemu prachu zatienený, vysvetlil profesor Newman. "Vidíme len asi dvetisíc svetelných rokov vo všetkých smeroch," uviedol.

Newman spolu so svojím študentom Timom Licquiou umiestnil Mliečnu dráhu na mapu ostatných galaxií, ktoré môžeme vidieť zvonku. Pomocou programu Sloan Digital Sky Survey zhromaždili dáta o asi milióne galaxií a porovnali ich s informáciami o celkovom objeme Mliečnej dráhy a miere tvorby hviezd. Potom naši galaxiu porovnávali s podobným typom galaxií. Z podobných druhov vypočítali presné dáta, z ktorých určili farbu.

"Najlepšie by sme ju popísali asi ako spektrum svetla, ktoré zodpovedá pohľadu na nový jarný sneh z jemných vločiek, asi hodinu hneď po úsvite alebo hodinu pred západom slnka. Tak by mimozemšťan videl našu Mliečnu dráhu," dodal profesor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu