Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osy dokážu rozpoznávať svoje tváre, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Osy dokážu svoje tváre rozpoznávať podobne ako ľudia a majú medzi sebou istých "kamarátov" a "nepriateľov". Tvrdia to vedci z americkej University of Michigan, ktorí tento hmyz bližšie skúmali.

Podľa ich zistení sú osy zatiaľ jediným známym hmyzom, ktorý má vyvinutú schopnosť rozpoznávania v rámci svojho druhu a dokáže si pamätať detaily tváre iných ôs. Štúdiu publikovali v časopise Science.

Vedci z univerzity osám v testoch umožnili, aby si vybrali z dvoch rôznych obrázkov - na niektorých pároch boli osy a na iných napríklad húsenice, počítačovo vytvorené osy alebo isté geometrické tvary. Najrýchlejšie dokázali osy vyberať z dvoch fotografií iných ôs, pretože ich vedeli identifikovať. Oveľa pomalšie im trvalo napríklad vybrať si medzi húsenicami, ktorými sa živia, či medzi dvoma čierno-bielymi obrázkami. Autor výskumu Michael Sheehan to vysvetlil tým, že osy majú dobrú schopnosť rozpoznávať kontrast a črty, no oveľa menšiu, ak si majú vyberať iba na základe farieb.

Osy, ktoré majú asi miliónkrát menší mozog ako človek, potrebujú rozpoznávať svoje tváre najmä pre udržanie poriadku v rámci hierarchie. Osy žijú v niekoľkotisícových kolóniách s mnohými kráľovnami, ktoré vychovávajú potomstvo. Ak by sa medzi sebou nevedeli identifikovať, nastal by v kolónii chaos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu