Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tolkien by žasol: Rodina býva v dome pre hobbitov!

Hobbití dom vo Wales púta pozornosť domácich obyvateľov i turistov Zobraziť galériu (5)
Hobbití dom vo Wales púta pozornosť domácich obyvateľov i turistov (Zdroj: simondale.net)

CARDIFF - Nie, nejde o kulisu hobitieho domu z filmovej ságy Pán prsteňov. Tento dom vlastnoručne pre svoju rodinu postavil 32-ročný Brit Simon Dale. Stačila mu k tomu píla, sekera, dláto, to, čo dal les a okolitá príroda. Použil aj veci, ktoré, čo našiel na smetisku.

Simon chcel s manželkou Jasmine pekný dom so záhradou uprostred prírody, rozhodne si ale nemienili uviazať na krk hypotéku, ktorá by ich ťažila celý život. Jedného dňa sa preto odsťahovali do lesa vo Walese. Kým rodina táborila v neďalekom provizórnom stane, muž sa pustil do práce.

Tolkien by žasol: Rodina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: simondale.net)

Najprv vykopal časť svahu na pozemku, ktorý získal zdarma od majiteľa za to, že sa bude starať o les. Staval len z prírodných prvkov. "Nechceli sme bývať v zmesi karcinogénnych látok, ktoré sa dnes používajú ako stavebný materiál," vysvetľuje.

Základnú kostru vytvoril z kmeňov a konárov stromov, steny postavil z hliny a kameňov. Na strechu aj na podlahu umiestnil ako izoláciu balíky slamy. Strechu potiahol fóliou a zakryl zeminou, ktorú zatrávnil a na podlahu položil masívne dosky. "Veľa vecí vrátane okien, dverí či elektroinštalačného materiálu som našiel na skládke," hovorí Simon. Výrobcom stavebného materiálu tak nedal zarobiť vôbec nič.

Tolkien by žasol: Rodina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: simondale.net)

Celý dom je absolútne ekologický. Chladnička je chladená studeným vzduchom spod základov, voda prichádza samospádom z okolia, solárne panely dodávajú energiu pre osvetlenie, hudbu a počítač. V kachliach spaľuje drevo, ktoré rodina nazbiera v lese.

Tolkien by žasol: Rodina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: simondale.net)

Dom, s ktorým Daleovi až pri záverečných prácach pomáhal svokor, dokázal postaviť iba za štyri mesiace a nestál ho viac ako v prepočte 3500 eur. Jedinečná stavba nadchla tisíce ľudí. Vo Walese teraz v rámci projektu Lammas dokonca vzniká celá dedina, stavaná s filozofiou minimálneho vplyvu na prírodné prostredie.


Hobbití dom vo Wales

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu