Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Keď Slnko vznikalo, malo veľa súrodencov

Zobraziť galériu (2)

WASHINGTON - Slnko, životodarná hviezda našej planéty, malo kedysi veľké množstvo súrodencov. V čase, keď vznikalo, ich boli stovky tisíc. Najmenej jedným z nich vraj byla aj supernova, teda hviezda, ktorá skončila obrovskou explóziou. Vyplýva to z výskumu, o ktorom informuje server Space.com.

"Vieme, že väčšina hviezd v našej galaxii sa zrodila v hviezdnych zhlukoch," uviedol Leslie Looney z Illinoiskej univerzity. "Teraz vieme aj to, že Slnečná sústava nielen vznikla v takom zhluku, ale zároveň prežila vplyv explodujúcej hviezdy," doplnil.

Dôkazy tejto teórie vraj obsahujú meteority, v ktorých sa nachádzajú častice z dôb, keď náš slnečný systém vznikal. Ide vraj o akési fosílie z kozmického praveku. Analýzy týchto častíc priviedli Looneyho a jeho tím k záveru, že v relatívnej blízkosti Slnka pred asi 4,6 miliardami rokov explodovala supernova, ktorá mala asi 20-krát väčšie množstvo hmoty než Slnko. A tam, kde sú supernovy či iné masívne hviezdy, tam sú aj stovky tisíc ďalších hviezd podobajúcich sa Slnku, uviedol Looney.

Zhluk tisícov hviezd sa vraj rozptýlil pred miliardami rokov kvôli nedostatočnej gravitácii. Podrobnosti o výskume budú zverejnené v časopise Astrophysical Journal.

Superakcia Nového Času: Vaše tipy za naše peniaze! >>
Keď Slnko vznikalo, malo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu