Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšia sprenevera storočia: Z Róma sa stal multimilionár

Karl s manželkou Monikou si vybudovali impérium
Karl s manželkou Monikou si vybudovali impérium (Zdroj: youtube/zdf)

PRAHA - Rómske etnikum sa v podvedomí mnohých zafixovalo ako akýsi chodec pre sociálnu podporu. Ide však o predsudok. Veľa Rómov vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku či vo Švédsku, sú úspešní podnikatelia a niektorí z nich dokonca milionári. Nie však každý európsky Róm-milionár, dospel k svojmu majetku úplne legálnou cestou.To je však prípad aj iných obyvateľov nášho kontinentu, uviedol portál reflex.cz.

Najbohatším Rómom pod slnkom je bezpochyby nemecký štátny občan Karl-Josef Zulier. Jeho majetok sa odhaduje v prepočte okolo 470 miliónov eur.

Zulier a jeho žena Monika patria k rómskej národnosti Sinti a ich cesta k rozprávkovému bohatstvu sa datuje od roku 1990. Zulier údajne vďačí za svoj vzostup knihám amerického autora Dale Carnegieho, psychológa úspechu. Carnegie v nich uvádza príklady ako svoje nevýhody premeniť v dobre prosperujúci kapitál.

Zulier vedel, že Rómovia v Európe nemajú nikde na ružiach ustlané. Spolu so svojou ženou Monikou však dali hlavy dohromady a vymysleli geniálny plán: Založili v SRN niekoľko veľkopredajní ojazdených automobilov a vyzvali Rómov, aby kupovali vozidlá len u nich a tým podporili spoločenský vzostup svojho etnika všade vo svete . Hoci Zulierovci začali s podnikaním až v roku 1990, disponovali už o rok neskôr celkovým kapitálovým ziskom v sume 11 miliónov mariek.

Bývalý vyučený pokrývač Zulier, sa začal nazývať "cigánskym barónom" a Monika, žena v domácnosti, si nechala hovoriť "Gnädige Frau Baronin" (milostivá pani barónka). Enormné bohatstvo ich skorumpovalo. Rozšírili svoje podnikanie ešte na nákup a predaj realít - hlavne neudržiavaných pozemkov a schátraných domov v bývalej NDR, ktoré kupovali "za babku" - a tie potom predávali ďalej, prostredníctvom ilegálne založenej burzy, záujemcom z celej Európy.

V roku 1993 dosiahol obrat 330 miliónov mariek, ale Zulierovci akosi "zabúdali" platiť dane. Nezdanené sumy sa potom ocitali v sejfoch hlavne švajčiarskych, lichtenštajnských, luxemburských a rakúskych bánk, kde boli pre SRN nepostihnuteľné.

Ilegálne založená burza vydávala cenné papiere - akcie a obligácie. Karl-Josef Zulier sľuboval rómskym investorom 30% až 50% dividend ročne z ich vkladov do spoločnosti. Menej úspešným vraj zaistí "úplne bezpečnú cestu k bohatstvu".

Karl-Josef a Monika kalkulovali doslova s ​​geniálnou matematicko-psychologickou presnosťou: dôverčiví Rómovia navŕšili ich majetok v prepočte o ďalšie desiatky miliónov. Zulierovci nakoniec s vkladmi svojich veriteľov niekam zmizli a začal ich hľadať Interpol. Až 27. septembra 1994 sa podarilo páchateľov chytiť.

Na súde jeden z prítomných, okradnutých švédskych Rómov povedal reportérovi nemeckého rozhlasového vysielača Nord-Deutsche Rundfunk smutným hlasom: "Viete vždy sme okrádali bielych o väčšie, či menšie čiastky. Že nás o peniaze pripraví sám najbohatší cigán na svete, to sme ani vo sne netušili. Povedzte mi prosím vás, komu už sa dá v tomto svete vlastne veriť? Už nemôžete veriť ani cigánovi! " Napísal portál reflex.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu