Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obézna matka porodila 6-kilového valibuka prirodzenou cestou!

Šťastná matka s
Šťastná matka s "malým" Jihádom (Zdroj: spiegel.de)

BERLÍN - V berlínskej nemocnici Charité sa normálnym spôsobom narodil chlapec vážiaci šesť kilogramov. Rodičia mu dali meno Jihád (Džihád, teda Svätá vojna). Ide o 14. dieťa 40-ročnej matky, ktorá sama váži 240 kilogramov. Oznámilo to dnes vedenie nemocnice s tým, že ide zrejme o najťažšie dieťa privedené na svet prirodzenou cestou v celom Nemecku.

"Podľa našich rešerší sa v Nemecku nikdy predtým nenarodilo tak ťažké dieťa bez cisárskeho rezu," povedal podľa DPA primár pôrodnice Wolfgang Henrich. Priemerná váha novorodencov sa pohybuje okolo 3,5 kilogramu, dodal.

Napriek tomu ale v posledných rokoch pôrodná váha detí v strednej Európe vzrastá a bacuľko Jihad je tak "v trende". Bezprostrednou príčinou jeho mimoriadnej váhy je však to, že matka vážiaca 240 kilogramov mala takzvanú tehotenskú cukrovku. Bez stravovacej disciplíny totiž toto ochorenie často spôsobuje veľmi vysokú pôrodnú váhu dieťaťa.

"Dieťa si v maternici vytvára veľmi veľa tuku, pretože jeho pankreas musí produkovať veľa inzulínu," vysvetľuje Henrich. Dieťa sa síce len veľmi zriedka samo rodí ako diabetik a môže sa po pôrode postupne zotaviť. "Neskôr však majú také deti sklon k nadváhe, a tá podporuje vznik cukrovky," dodal lekár.

Prirodzený pôrod prebehol v utorok celkom bez komplikácií, trval sedem hodín. Lekári síce matke identifikovanej ako Elfie Y. navrhli cisársky rez kvôli riziku, že príliš veľké dieťa môže v rodidlách pri normálnom pôrode uviaznuť. Žena to však odmietla s argumentom, že už predtým bez problémov porodila tri deti s váhou nad päť kíl. Jihad má deväť bratov a štyri sestry.

"Pre ženy s veľkou nadváhou je ale aj cisársky rez vysoko rizikový," povedala DPA Waltraut Merzová, pôrodná primárka univerzitnej nemocnice v Bonne. Pôrod korpulentného dieťaťa prirodzenou cestou vyžaduje určité rozmery matkinej panvy. "Je to kostná štruktúra, a jej ohybnosť má jednoducho svoje medze," zdôraznila Merzovho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu