Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veriť sa nedá ničomu: Ostrov zakreslený na mapách Googlu neexistuje!

(Zdroj: google/bbc)

CANBERRA - Pomerne veľký ostrov zvaný Sandy Island, ktorý je zakreslený v rade námorných i ďalších máp, ako aj mapovej službe Google Earth, neexistuje. Podľa dnešnej správy serveru BBC News to dokázala expedícia austrálskych vedcov, ktorá sa do južného Pacifiku na miesto údajného ostrova vypravila.

Nezanedbateľný pruh pevniny pomenovaný Sandy Island je v mapách umiestnený medzi Austráliou a francúzskou Novou Kaledóniou. Keď tadiaľ ale geológovia z univerzity v Sydney pri jednej zo svojich vedeckých ciest preplávali, našli na danom mieste len modré vody Koralového mora. Kartografi pritom ostrov do svojich publikácií zahŕňali minimálne posledných desať rokov.

"Chceli sme to preveriť, pretože navigačné mapy na palube lode ukazovali v tomto mieste hĺbku 1400 metrov," uviedla expertka Maria Setonová, ktorá bola v posádke plavidla. "Ten ostrov je na Google Earth a na ďalších mapách, tak sme to išli skontrolovať a nenašli sme ho. Sme poriadne zmätení. Ako sa ostrov mohol na tie mapy dostať?" dodala.

Podľa francúzskej tlače mal ostrov ležať vo francúzskych teritoriálnych vodách, vo francúzskych vládnych mapách ale zaznamenaný nie je. Austrálsky hydrografický úrad, ktorý vytvára námorné mapy krajiny, uviedol, že zakreslenie neexistujúceho ostrova do niektorých oficiálnych máp a na Google Earth môže byť jednoducho dôsledkom ľudskej chyby opakovanej niekoľko rokov.

Hovorca úradu austrálskej tlači povedal, že zatiaľ čo niektorí tvorcovia máp do nich zámerne pridávajú imaginárne ulice, aby zamedzili porušovaniu autorských práv, u námorných máp to zvykom nebýva, pretože by to znižovalo dôveru ich užívateľov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu