Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dubčekov syn v putách: Zatkli ho v Afrike, je za tým špionáž?

Milan Dubček
Milan Dubček

BRATISLAVA - V putách skončil počas víkendu slovenský veľvyslanec v Etiópii Milan Dubček. Udalosť je o to šokujúcejšia, že miestne úrady sa neobťažovali o zadržaní syna Alexandra Dubčeka, ktorý má diplomatickú imunitu, informovať slovenskú stranu.

Etiópske orgány ho zadržali v sobotu 5. novembra bez bližšieho vysvetlenia a bez informovania slovenskej strany.
 
Ako informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí, rezort diplomacie dôrazne intervenoval za okamžité prepustenie veľvyslanca, ktorého zadržanie je porušením Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch.
 
"Veľvyslanec Slovenskej republiky bol v pondelok večer prepustený. Ministerstvo zahraničných vecí požiadalo etiópsku stranu o vysvetlenie," uviedlo MZV.
 
Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda dnes zaslal list poľskému ministrovi zahraničných vecí Radkovi Sikorskému, v ktorom ocenil pomoc Veľvyslanectva Poľskej republiky v Etiópii pri prepustení veľvyslanca Dubčeka. Rovnako ocenil pomoc Delegácie Európskej únie v Etiópii listom vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej. 
 
"V liste minister Dzurinda upozorňuje na neprijateľnosť konania etiópskych úradov a žiada Catherine Ashtonovú o odsúdenie takéhoto konania," dodal tlačový odbor ministerstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu