Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko je s Etiópiou na nože: Čakáme na ospravedlnenie za Dubčeka!

Dubčeka povolali naspäť na Slovensko
Dubčeka povolali naspäť na Slovensko

BRATISLAVA - Veľvyslanec Slovenska v Etiópii Milan Dubček, ktorého cez víkend za záhadných okolností uväznili napriek jeho diplomatickej imunite, sa vracia domov. Povolal ho jeho šéf, minister zahraničia Mikuláš Dzurinda. Nevráti sa, kým sa africký štát neopravedlní, uviedol Dzurinda.

Veľvyslanca (58), ktorý je najmladším synom Alexandra Dubčeka, zadržali v sobotu v Addis Abebe, hlavnom meste krajiny. "Nachádzal som sa na pozemku, ktorý nebol oplotený. Prišli ku mne a povedali, že je to zakázaný areál, čo som však nemohol vedieť," uviedol Dubček telefonicky pre denník Pravda. Prípadné podozrenie zo špionáže vyvracal argumentom, že so sebou nemal fotoaparát.

Ministerstvo zahraničných vecí sa o jeho zadržaní dozvedelo až dva dni po incidente. Muselo postupovať vylučovacou metódou a po zistení, že ho nezabili ani neuniesli, dospelo k záveru, že ho zatkli.

Incident vyvolal ostrú reakciu slovenskej strany, pretože velvyslanec má imunitu a Etiópia jeho zadržaním porušila Viedenský dohovor o diplomatických službách. Diplomat nemôže byť zatknutý ani zadržaný a hostiteľský štát sa k nemu musí správať s náležitou úctou, píše sa v dokumente.

Etiópčania sa doteraz neospravedlnili napriek snahe slovenskej strany ani incident nevysvetlili. Dzurinda sa teda rozhodol povolať diplomata na konzultácie do Bratislavy. Na Slovensku zostane dovtedy, pokiaľ Etiópia neurobí to, čo sa od nej očakáva v diplomatickej praxi a medzinárodných štandardoch. Teda sa ospravedlnení a poskytne dostatočné garancie, že sa nič také nebude opakovať, uviedol Dzurinda.

Zatknutie Dubčeka označil za bezprecedentné a ničím neodôvodnené konanie etiópskych orgánov. Podľa neho to je v diplomatickej praxi výnimočné a ojedinelé. Táto udalosť vyvolala znepokojenie aj medzi členskými štátmi EÚ. V Addis Abebe sa v tejto súvislosti uskutočnilo v stredu stretnutie vedúcich zastupiteľských úradov európskej dvadsaťsedmičky.

Hoci Slovensko nemá z Etiópie do dnešného dňa žiadnu odpoveď, Dzurinda sa už s Dubčekom rozprával. Ten mu oznámil, že sobotné ráno strávil asi desať minút jazdy autom od svojej rezidencie na prechádzke, pričom si nie je vedomý žiadneho svojho protiprávneho konania. "Nech by bol urobil čokoľvek, neprichádza do úvahy, aby bol veľvyslanec suverénneho štátu daný do väzenia. Trávil svoj sobotný program normálnym obvyklým spôsobom," dodal šéf slovenskej diplomacie. Nemá informácie o tom, že by Dubčeka etiópska strana z niečoho obvinila.

Nech to znie akokoľvek paradoxne, Slovensko a Etiópia nemajú ideálne vzťahy. Africká krajina Slovákom vyčíta vojenskú účasť na konflikte s odštiepeneckou provinciou Etiópie Eritreou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu