Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zadržali ma, lebo som bol v zakázanom areáli, tvrdí Dubčekov syn!

Zostane Dubček veľvyslancom v Etiópii? Zobraziť galériu (3)
Zostane Dubček veľvyslancom v Etiópii?

BRATISLAVA - Škandalózne zadržanie slovenského veľvyslanca v Etiópii Milana Dubčeka (58) zostalo stále bez oficiálnej reakcie africkej krajiny. Syn Alexandra Dubčeka skončil v putách za záhadných okolností v sobotu a prepustili ho až v pondelok. Išlo o nedorozumenie, tvrdí!

Udalosť sa odohrala v Addis Abebe, hlavnom meste krajiny. "Nachádzal som sa na pozemku, ktorý nebol oplotený. Prišli ku mne a povedali, že je to zakázaný areál, čo som však nemohol vedieť," uviedol Dubček telefonicky pre denník Pravda. Prípadné podozrenie zo špionáže vyvracal argumentom, že so sebou nemal fotoaparát.

Je to hlboké nedorozumenie, tvrdí veľvyslanec

 

Zadržali ma, lebo som
Zobraziť galériu (3)

Ministerstvo zahraničných vecí sa o jeho zadržaní dozvedelo až v pondelok, teda dva dni po incidente. Podľa Sme postupovalo vylučovacou metódou a po zistení, že ho nezabili ani neuniesli, dospelo k záveru, že ho zatkli.

Incident vyvolal ostrú reakciu slovenskej strany, pretože velvyslanec má imunitu a Etiópia jeho zadržaním porušila Viedenský dohovor o diplomatických službách. Diplomat nemôže byť zatknutý ani zadržaný a hostiteľský štát sa k nemu musí chovať s náležitou úctou, píše sa v dokumente.

Podľa informácií Plus 1 Deň bolo metropole krajiny stretnutie medzi etiópskou a slovenskou stranou, kde sa naša diplomacia pokúšala neúspešne dozvedieť, čo bolo dôvodom Dubčekovho zadržania.

Metropola Etiópie Addis Abeba

Zadržali ma, lebo som
Zobraziť galériu (3)

Milan Dubček je najmladším synom tribúna nežnej revolúcie a Pražskej jari Alexandra Dučeka. Vyštudovaný ekonóm bol v minulosti slovenským veľvyslancom v Grécku aj v  Izraeli a prešiel aj mnohými inými postmi v diplomacii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu