Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Unikátny nález vedcov: Pri Japonsku objavili obrovskú podmorskú sopku!

Podmorský sopečný masív Tamu
Podmorský sopečný masív Tamu (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Americkí vedci objavili východne od pobrežia Japonska obrovskú podmorskú sopku, ktorá je najväčšia na svete a je jednou z najväčších v celej slnečnej sústave. Správu o podmorskom sopečnom masíve Tamu zverejnili v odbornom časopise Nature Geoscience, informovala americká televízia CBS.

O existencii rozľahlého podmorského masívu vedci vedeli už skôr. Podľa amerického geológa Williama Sager si ale mysleli, že ide o sústavu menších vulkánov. Masív Tamu, ktorý leží asi 1 600 kilometrov od brehov Japonska, je ale podľa Sager jedinou sopkou. Jej rozloha je neporovnateľná s ktorýmkoľvek pozemským vulkánom.

Sopka Tamu, ktorá sa sformovala pri zmenách zemskej kôry pred 145 miliónmi rokmi, má podľa vedcov rozlohu 192 000 štvorcových kilometrov. Jej úpätie leží viac ako šesť kilometrov pod hladinou Pacifiku. Doslova ako trpaslík sa proti nej javí doteraz najväčší známa sopka Mauna Loa na amerických Havajských ostrovoch. Jej rozloha dosahuje 3 200 štvorcových kilometrov.

Neďaleko sopky Tamu sa podľa Sager nachádzajú ďalšie mamutie vulkány, napríklad sopka Ori s rozlohou 48 000 štvorcových kilometrov. Vedci ale musia tento geologický útvar podrobiť podrobnejšiemu skúmaniu, aby mohli určiť, či skutočne ide o jedinú sopku, a nie o zhluk sopiek menších .

"Horský masív v Tichom oceáne poznáme dlhé desaťročia a tušili sme, že sú tam velikánske kopce," povedal časopisu Sager. "Nevedeli sme ale nič o ich štruktúre, nemali sme žiadne nástroje, s ktorých pomocou by bolo možné ju zistiť," dodal.

V roku 2009 ale vedci získali unikátne technické vybavenie, ktoré umožňovalo diaľkové monitorovanie dna. Do oblasti sa vydala prieskumná loď Marcus G. Langseth. Až vďaka nej sa podarilo zistiť, že láva v skúmanom masívu nevyteká z viacerých kráterov, ale len z jedného .

Do masívu sopky sa podarilo vyvŕtať otvor hlboký 170 metrov. Z odobratých vzoriek vedci usúdili, že sopka sa skôr nachádzala v plytšom mori, ale nad úroveň hladiny sa nikdy nedostala. Jej "zrodenie" trvalo jeden až dva milióny rokov. Sager pritom nevylučuje, že pomocou budúcich výskumov poukážu na existenciu ďalších, ešte väčších tichomorských vulkánov .

Unikátny nález vedcov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu