Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hrozba pre Európu: Pod Nemeckom vraj ožíva obria sopka!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Pod nemeckým jazerom Laacher See pri Koblenzi sa nachádza nebezpečná sopka. Podľa vulkanológov ja stále aktívna a jej výbuch by mohol zničiť celú Európu. Bratislavu od jej ústia delí iba 9 hodín cesty autom.

Kráterové jazero Laacher See leží vo vulkanickej oblasti Eiffel. Od Bonnu je vzdialené iba 37 kilometrov a od Bratislavy približne 1000.

Podľa britského denníka Daily Mail sopka v Laacher See vybuchuje každých 10 až 20-tisíc rokov. Naposledy sa tak stalo pred 12 900 rokmi, takže je "jej čas a môže lávu vychrliť kedykoľvek". Vtedajší výbuch ohodnotili vedci stupňom 6. Do atmosféry sa dostalo 10 až 20 kubických kilometrov sopečného materiálu a dymový stĺp siahal až do výšky 20 kilometrov.

Vulkanológovia veria, že je sopka stále aktívna. Denník tvrdí, že z jazera vyviera na povrch oxid uhličitý, čo vraj svedčí o tom, že magmatická komora dole sa "odplyňuje". Tomu však oponuje vulkanológ Erik Klemetti svojim článkom na webe wired.com.

Podľa neho unikanie oxidu uhličitého z magmatickej komory nie je dôvodom na znepokojenie, pretože sa to deje stále. On sám bublanie pozoroval, keď sopku skúmal pred piatimi rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu