Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Van Gogh vraj nespáchal samovraždu, za jeho smrť mohli dvaja chlapci!

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh

LONDÝN - Maliar Vincent van Gogh nespáchal samovraždu, ale zomrel nešťastnou náhodou, keď ho roku 1890 vo francúzskom Auvers-sur-Oise omylom postrelili dvaja mladíci. K takému záveru došli vedci Steven Naifeh a Gregory White Smith, ktorí napísali novú umelcovu biografiu. 900-stránková kniha s názvom Van Gogh: The Life (Van Gogh: Život) vychádza dnes vo Veľkej Británii.

Podľa všeobecného názoru podporeného mnohými doteraz zverejnenými životopismi sa malo za to, že van Gogh ukončil svoj život sám. Tvrdilo sa, že proti sebe obrátil zbraň na poli, kam chodil maľovať a na následky zranenia neskôr zomrel. Autori spomínanej knihy ale po viac ako desiatich rokoch výskumov považujú za reálnejší úplne iný scenár.

Podľa nich je viac než jasné, že maliar sa v osudný deň na pole nevydal s úmyslom sa zabiť. Po tom, čo preštudovali záznamy so spomienkami pamätníkov a ďalšie dokumenty, sa vraj javí ako pravdepodobnejšia verzia, že van Gogha omylom postrelili dvaja chlapci, ktorí ho pri práci navštevovali, a maliar sa ich potom historkou o samovražde snažil chrániť pred potrestaním.

"O tých dvoch chlapcoch, z ktorých jeden chodil v kovbojskom prevleku a mal pri sebe kvôli tomu poškodenú pušku, sa vedelo, že chodia s Vincentom popíjať. Máme tu teda párik tínedžerov sa zle fungujúcou zbraňou, chlapca, ktorý si rád hrá na kovboja, a troch ľudí, ktorí toho asi veľa vypili, "zhrnul pre BBC argumenty jeden z autorov životopisu Steven Naifeh.

Potvrdenie verzie o neúmyselnom zabití autori našli aj v lekárskych záznamoch. Z nich vyplýva, že guľka do maliarovho hrudníka prenikla šikmo, teda v uhle, ktorý vôbec nezodpovedá samovražde.

V kapitole, ktorú v knihe špekuláciam o Van Goghovej smrti venujú, došli vedci k záveru, že maliar zomrel rukou šestnásťročného Reného Secretana. Mladíka, ktorý ho obťažoval, a ktorého vôbec nemal v láske. Keď v životopise vysvetľujú, prečo by van Gogh kryl čin niekoho, koho neznášal, tvrdia, že "van Goghovi prišla smrť vhod". Vraj cítil, že je bremenom pre svojho brata Thea, ktorý ho živil, a tak smrteľné zranenia bral ako osud.

Vincent van Gogh je jedným z najznámejších moderných maliarov, úspechu sa však počas svojho života nedočkal. Hoci žil v núdzi a musel sa spoliehať na pomoc svojho brata, jeho obrazy sa dnes predávajú za stámilióny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu