Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozrite si dlhodobo nezvestnú maľbu od Vincenta van Gogha!

Západ slnka v Montmajoure Zobraziť galériu (2)
Západ slnka v Montmajoure (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Dlhodobo nezvestnú maľbu od holandského maliara Vincenta van Gogha, ktorá ležala roky zabudnutá v podkroví jedného bytu v Nórsku, identifikovali pracovníci Van Goghovo múzea v Amsterdame.

Ide pritom o jeho prvé plátno štandardnej veľkosti objavené od roku 1928. Oznámila to dnes agentúra AP na základe informácií samotného múzea. Dielo s názvom Západ slnka v Montmajoure zobrazuje stromy, kríky a oblohu zachytené van Goghovými tradičnými ťahmi hrubým štetcom. Holandský majster popísal obraz v liste svojmu bratovi Theovi, v ktorom hovorí, že ho namaľoval 4. júla 1888.

Západ slnka v Montmajoure
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Experti múzea potvrdili, že pri identifikácii obrazu vychádzali z korešpondencie, umeleckého štýlu i použitých materiálov. Podarilo sa im tak vystopovať históriu diela, ktoré patrí nemenovanému súkromnému zberateľovi a od 24. septembra bude vystavené v amsterdamskom múzeu.

Riaditeľ múzea Axel Rüger pri príležitosti dnešného odhalenia obrazu označil jeho znovuobjavenie za "skúsenosť, aká prichádza len raz za život".

Van Gogh, neskôr preslávený svojím problematickým životom, zomrel na následky úmyselného postrelenia sa v roku 1890. Počas života sa mu podarilo predať iba jediný svoj obraz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu