Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kontroverzný experiment: Mŕtvy taxikár sa nechal mumifikovať ako Tutanchamón!

Profesor Vanezis (naľavo) spolu s kolegami a mumifikovaný Alan Billis
Profesor Vanezis (naľavo) spolu s kolegami a mumifikovaný Alan Billis

LONDÝN - Britský kanál Channel 4 sa postaral o obrovský škandál po tom, ako oznámil, že chce odvysielať mumifikáciu muža, ktorý bol smrteľne chorý. Podľa viacerých zdrojov bol neznámy Brit fanúšikom konzervačných techník, ktoré praktikovali v starovekom Egypte.

Bezprecedentný program plánuje televízia odvysielať 24. októbra. V ňom sa objaví rozhovor s Alanom Billisom, ktorý pred smrťou súhlasil, že sa stane súčasťou tohto kontroverzného experimentu. „Ľudia ponechávajú svoje telá vede už dlhé roky. Keby sa nezúčastňovali experimentov, nikdy by sa nič nezistilo,“ povedal.

Šesťdesiatjedenročný muž, ktorý sa živil ako taxikár, zomrel v januári na rakovinu pľúc. Tím vedcov pod vedením profesora Petera Vanezisa ho potom zabalzamoval technikou, akou mumifikovali aj Tutanchamóna. Alanovi vybrali všetky orgány okrem srdca a mozgu a naložili jeho telo do špeciálneho roztoku solí. Telo potom vysušili v špeciálnej komore a obmotali obväzmi. Celý postup trval tri mesiace. Podľa odborníkov by takto zabalzamované telo malo vydržať nepoškodené ďalších približne tritisíc rokov.

Starovekí Egypťania verili, že mumifikácia je nevyhnutá, pretože sa domnievali, že človek svoje telo potrebuje aj v posmrtnom živote.

Channel 4 vzbudil vlnu nevôle už minulý rok, keď prostredníctvom televízie hľadal dobrovoľníka, ktorý sa projektu zúčastní. V reklame stálo: "Hľadáme niekoho, kto má vedomosť o tom, že trpí nevyliečiteľnou chorobou a súhlasil by so svojím zabalzamovaním." Za účasť v projekte neponúkali finančnú odmenu.

Mumifikácia Alana

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu