Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záhada na cintoríne: Mŕtvoly mátajú obyvateľom hlavu!

Mŕtvoly sú nezvyčajne zachovalé
Mŕtvoly sú nezvyčajne zachovalé (Zdroj: YouTube)

SAN BERNARDO - Obyvatelia Ánd v Kolumbii riešia veľkú záhadu. Telá, ktoré sú pochované na miestnom cintoríne, akoby zamrzli v čase a aj po niekoľkých desaťročiach vyzerajú veľmi zachovalo. Túto prírodnú mumifikáciu si nikto nevie vysvetliť.

Vedci z najrôznejších kútov sveta už šesťdesiat rokov skúmajú, ako je možné, že viac ako tretina pochovaných sa takmer vôbec nerozložila a dokonca na nich zostalo v celku aj oblečenie.  Zosnulí pritom pred uložením do hrobu neboli balzamovaní ani napustení žiadnymi chemickými látkami, ktoré by spomalili ich rozklad.

Na tento fenomén prišli miestni obyvatelia pomocou kolumbijského zvyku. Mŕtvych totiž najprv ukladajú v rakve do pozemných hrobiek a až po piatich rokoch ich premiestňujú do menších schránok.

"Prvé múmie sa začali objavovať v roku 1957," uviedol farár Carlos Julio Cardenas Torres, ktorý dohliada na kostol a cintorín v San Bernarde. Viac ako desať múmií v súčasnosti vystavujú, aby boli dostupné aj verejnosti. "Neviem, čo to spôsobuje. Hovorí sa, že to môže byť klímou a s ňou spojenými teplotami pôdy, alebo regionálnou potravou, ktorú jeme," dodal Cardenas.

Teóriu o miestnej strave ale vyvracia fakt, že jej zloženie sa od založenia mesta pred zhruba dvesto rokmi príliš nezmenilo. Múmie sa však objavujú iba necelých šesťdesiat rokov. Vďaka tejto záhade navštevuje mesto omnoho viac turistov, čo prospieva tamojšej ekonomike.

Z mŕtvych sa stávajú múmie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu