Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dánsko ako prvé na svete zaviedlo daň na tuky v potravinách

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

KODAŇ - Dánsko dnes ako prvá krajina na svete zaviedla daň na tuky v potravinách. Ako napísala agentúra AFP, týkať sa má všetkých výrobkov obsahujúce nasýtené mastné kyseliny vrátane polotovarov.

Za kilogram nasýtených mastných kyselín majú Dáni zaplatiť navyše 16 dánskych korún (2,15 eura). Kodaň tvrdí, že tak chce bojovať proti nadmernej konzumácii nasýtených tukov, podľa kritikov ide ale len o ďalší príjem do štátnej pokladnice.

Vláda očakáva, že vďaka novej dani spotreba nasýtených tukov klesne o takmer desať percent a spotreba masla o 15 percent. Server britského denníka The Telegraph poznamenal, že nové opatrenie má do štátnej kasy priniesť 2,2 miliardy dánskych korún (295 tisíc eur). Cena masla podľa neho stúpne v prepočte o asi 36 centov.

Hovorca združenia dánskeho priemyslu Gitte Hestehaveová o pozitívnom účinku novej dane pochybuje. "Je to jednoducho ďalšia daň," povedala AFP. Jej organizácia upozorňuje aj na administratívu spojenú s novým poplatkom; výrobcovia budú musieť stanoviť množstvo nasýtených tukov obsiahnutých vo výrobku aj použitých pri jeho príprave.

Dáni sa pred chystaným zdražením potravín ako maslo alebo mlieko pokúsili zásobiť a brali v posledných dňoch obchody útokom. "Minulý týždeň bol dosť chaotický, veľa regálov bolo prázdnych. Ľudia si naplnili chladničky," povedal zástupca kodanského supermarketu Christian Jensen.

Nadmerná spotreba nasýtených mastných kyselín, ktoré sú v živočíšnych tukoch ako masť a maslo, prispieva k zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, chorobám srdca a ciev i obezite. Obezitou, ktorá môže urýchliť vznik chorôb, v Dánsku trpí takmer desať percent obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu