Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ťažký osud: Dievčatko (12) vyzerá ako z inej planéty!

Z fotografie ťažko odhadnúť, že dievčatko má iba 12 rokov Zobraziť galériu (11)
Z fotografie ťažko odhadnúť, že dievčatko má iba 12 rokov (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Malé dieťa s veľkou osobnosťou a žiarivým úsmevom si hovorí "prvá dáma" a sníva o budúcnosti. Lekári ale vravia, že Ontlametse Phalatse (12) má pred sebou iba pár rokov života. Dievčatko je prvé čierne dieťa s diagnostikovanou progériou, ochorením, ktoré urýchľuje proces starnutia.

Podľa matky sa dcérka narodila úplne zdravá, ale čoskoro zistila, že niečo nie je v poriadku. Dieťa malo neustále výražky a rodičia sa domnievali, že trpí nejakým kožným ochorením. V čase keď Ontlametse oslávila svoje prvé narodeniny, jej už vypadávali vlasy a vyrážky sa iba zhoršili.

Napriek častým zdravotným problémom Ontlametse nastúpila do školy ako šesťročná a ukázalo sa, že je bystrou žiačkou. Deti, učitelia aj okolie ňou však opovrhovali. Mysleli si, že má AIDS. "Bolo to hrozné, neviem, ako vysvetliť, čím sme si prešli," uviedla matka.

Až pred dvomi rokmi jeden lekár navrhol, že Ontlametse otestuje na progériu. Dievčatko malo klasické príznaky - nízky vzrast, plešatosť, veľkú hlavu, vystúpené oči či tenkú kožu.

Napriek výsledkom, ktoré diagnózu potvrdili a správe, že väčšina detí trpiacich ochorením, zomiera priemerne v 13-ich rokoch, má černoška šancu na dlhší život. Dostane sa jej špeciálnej starostlivosti, ktorú potrebuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu