Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Osemročné dievčatko vyzerá ako starena!

Ashanti so svojou mladšou sestrou Zobraziť galériu (3)
Ashanti so svojou mladšou sestrou

LONDÝN/BRATISLAVA - Osud sa občas kruto zahrá! Ashanti Smithová z anglického West Sussexu trpí zriedkavým ochorením, ktoré ju uväznilo v tele 80-ročnej stareny. Choroba si vyberá daň na každom kroku, a preto sa dievčatko teší zo všetkých vzácnych dní, ktoré ešte môže stráviť so svojou rodinou.

Dievčatko má myseľ typickej žiačky základnej školy. Miluje chlapčenské kapely, svoju ružovú izby, hranie sa s kamarátmi na ihrisku a v noci ju do postele takmer nemožno dostať. V súčasnosti však váži iba okolo 12 kíl a je rovnako vysoká ako jej o tri roky mladšia sestra Brandilouise, ktorá sa snaží jej so všetkým pomáhať a má ju na starosti.

Ashanti diagnostikovali Hutchinson-Gilford Progeria syndróm (HGP) len niekoľko týždňov pred jej prvými narodeninami. Predčasné starnutie má za následok kôrnatenie tepien a zlý krvný obeh. Choroba sužuje aj jej končatiny a kĺby, chôdza na dlhšie vzdialenosti je pre ňu veľmi bolestivá. Napriek tomu jej zdravotníctvo odmietlo financovať kúpu nového vozíka, nepovažuje ju totiž za "dostatočne chorú". Financie tak poskytnú sponzori, ktorým jej príbeh nie je ľahostajný.

Pre túto chvíľu sa lekárom podarilo kôrnatenie tepien zastaviť vďaka špeciálnej liečbe vo Francúzsku, ako to však bude v budúcnosti, si netrúfajú ani odhadnúť.

Existuje len hŕstka chorých na celom svete a Ashanti je jedným z dvoch vo Veľkej Británii. Nemoc sa vyskytuje u jedného zo štyroch miliónov novorodencov na celom svete. HGP nemá vplyv na vývoj mozgu, ale rýchle starnutie ciev vedie k predčasnému úmrtiu. Väčšina detí sa nedožije ani 15. narodenín.

 

Video vzniklo pred rokom



Dieťa vyzerá ako starena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu