Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Potápači našli obrovský vrak plachetnice z roku 1564!

Dánska vojnová flotila Zobraziť galériu (2)
Dánska vojnová flotila

ŠTOKHOLM - Skupina švédskych potápačov našla severne od skupiny Ölandských ostrovov v Baltskom mori vrak mimoriadne veľkej drevenej plachetnice.

Podľa všetkých príznakov ide o vlajkovú loď vtedajšieho švédskeho námorníctva Mars, ktorá sa potopila v roku 1564. Nasvedčujú tomu ako miesto nálezu, tak veľkosť vraku, napísali dnes švédske médiá.

Šéf múzea námorných dejín v Štokholme Andreas Olsson význam nálezu prirovnal objavení vraku inej vlajkovej lodi švédskeho kráľovského námorníctva, nádhernej lode Vasa, ktorá sa kvôli nevyváženosti potopila pri svojom spustení na vodu v roku 1628. Koráb Vasa, vyzdvihnutý v 60. rokoch, má dnes v Štokholme vlastné múzeum a patrí pre svoju zachovalosť a nádheru k najnavštevovanejším expozíciám.

Kým sa Vasa potopila krátko po svojom prvom dotyku s vodou neďaleko dokov v štokholmskom zálive, starší Mars sa potopil pred takmer 450 rokmi v rámci námornej bitky s dánskou vojnovou flotilou. Oba štáty vtedy spolu bojovali o nadvládu nad západnou časťou Baltského mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu