Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Našli loď z roku 750 aj s 35 bojovníkmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TALLINN - Jednu z prvých plachetníc plaviacich sa kedy Baltským morom vraj objavili estónski archeológovia. Sedemnásť metrov dlhá loď pochádza z doby pred príchodom škandinávskych moreplavcov Vikingov.

Plavidlo vedci objavili nedávno na estónskom ostrove Saaremaa. Špeciálna vyrovnávacia tyč k vyrovnávaniu sily vetra vraj dokazuje, že loď mala plachty.

"Loď pochádza z roku 750. Je to nepochybne najstaršia kedy objavená plachetnica v oblasti Baltského mora," povedal podľa agentúry AFP Jüri Peets, šéf tímu archeológov, ktorí pri dedinke Salme skúmajú až vlani odhalenú nekropolu.

Archeológovia v plavidle objavili aj pozostatky 35 bojovníkov. Nachádzali sa v strednej časti lode pod štítmi. Vzhľadom k tomu, že kosti boli polámané a pomliaždené, sa vedci domnievajú, že išlo o bojovníkov zabitých v boji.

Muži mali pravdepodobne 30 a 40 rokov. Pochovaní boli spolu so štyrmi psami a niekoľkými dravcami a mečmi, ktorých bohato zdobené čepele naznačujú, že išlo o spoločensky významné osoby. Vedci dúfajú, že o krajine pôvodu neznámych bojovníkov zistia viac vďaka testom DNA a uhlíkovej metóde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu