Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rúti sa na Zem asteroid? Vedci chcú zabrániť Armegedonu!

Sonda Hidalgo moment pred zrážkou s asteroidom Zobraziť galériu (3)
Sonda Hidalgo moment pred zrážkou s asteroidom (Zdroj: ESA)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Spomínate si na film Armageddon z roku 1998, v ktorom partia odvážlivcov zachráni Zem pred asteroidom? Vyzerá to tak, že Európska vesmírna agentúra (ESA) má podobný scenár a plánuje od roku 2015 začať s misiou, ktorej úlohou je vychýliť prípadný nebezpečný objekt z obežnej dráhy.

Internetom sa už dlhšiu dobu šíri správa, že našu planétu má v roku 2036 zasiahnuť obrovský asteroid Apophis a zabiť okolo 10 miliónov ľudí. Napriek tomu, že nič nenasvedčuje jej pravdivosti, rozhodli sa vedci nájsť potenciálny spôsob, ako katastrofe zabrániť.

"Ak by sa vyskytol nebezpečený asteroid, chceme mať možnosť niečo urobiť. Vychýlenie je určite jednou z nich," povedal televízinej stanici FoxNews zdroj z ESA.

Misia s názvom Don Quijote je postavená na dvoch sondách, ktoré vyšle k objektu. Zatiaľ čo Sancho bude mať na starosti zbieranie informácií a monitorovanie pred aj po zásahu, Hidalgo sa pokúsi nárazom zmeniť obežnú dráhu "planétky".

Vychýlenie sa javí ako lepší plán oproti zničeniu, pretože rozptýlené úlomky, by aj tak mohli bombardovať Zem a spôsobiť veľké škody.

Momentálne odborníci stoja pred otázkou, aký typ prístroja by vôbec niečo také dokázal a aká sila by bola potrebná na vychýlenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu