Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začal sa Ramadán: Na toto sa pripravte v Egypte a Tunisku

Ramadán oslavujú ľudia od Indonézie po Maroko Zobraziť galériu (6)
Ramadán oslavujú ľudia od Indonézie po Maroko

BRATISLAVA - Moslimský svet sa odvčera ponoril do najväčšieho náboženského sviatku, ktorý potrvá až do konca augusta. Keďže moslimský rok má menej dní ako náš, vychádza vždy na iný dátum. Prvýkrát za posledných 15 rokov však tento rok vyšiel počas najväčšieho náporu dovolenkárov v Egypte či Tunisku. Čo sa pre nich mení a na čo si majú dať pozor?

1. Pôst

Moslimovia ho musia dodržiavať striktne, no na verejnosti platí aj pre turistov, teda nemoslimov. Počas dňa je zakázané jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku a oddávať sa sexuálnym radovánkam. Dôležité je vedieť, že aj keď vás premôže smäd a hlad, mali by ste tieto činnosti vykonávať v hotelovej izbe, vrátane pitia vody. Po súmraku sa začínajú v meste doslova hody. Všetko začne hlasným spevom z mešít, modlením. Na lačný žalúdok sa najskôr napijú sladkého nápoja z ďatlí, aby nedostali kŕče. Od pôstu sú však niektoré osoby oslobodené. Ide o deti, dojčiace mamičky, matky počas šestonedelia, ženy s menštruáciou, starší ľudia a duševne chorí.

2. Otváracie hodiny

Záleží na konkrétnom štáte, ale čo sa týka chodu hotelov, nemali by ste zaznamenať žiadne zmeny oproti obdobiu, keď Ramadán nie je. Musíte byť však pripravení aj na to, že cez deň budú niektoré kaviarne a reštaurácie zatvorené. Naopak fakultatívne výlety budú plánované skôr cez deň, pretože pamiatky a obchody zatvárajú skôr. Otváracie doby sa týkajú aj štátnych úradov, ako sú pošty, ale napríklad aj bánk. Tie zatvárajú už oveľa skôr ako inokedy. Napríklad pošta je otvorená iba od deviatej do tretej. Pričom za normálnych okolností je to od šiestej do šiestej. V niektorých obchodoch majú iba prestávku po zotmení, kým sa predajcovia najedia a napijú. Potom obchody opäť otvoria. Menej jazdí aj verejná doprava.

3. Výzdoba

Okrem niektorých menších nepríjemností, ktoré vás čakajú, má dovolenka počas Ramadánu aj svoje kladné stránky. Mestá sú nádherne vysvietené a pripomínajú našincovi Vianoce. Obchody sú ozdobené, ulice miest zaplavia nakupujúci a domáci v hojnom počte vyrazia aj do kaviarní a reštaurácií. Dá sa povedať, že po zotmení je v Egypte aj Tunisku živšie. Niektoré reštaurácie majú špeciálne terasy so stolmi plnými jedla pre chudobných moslimov.

4. Bezpečnosť

Keďže moslimovia nemôžu počas dňa, teda kým svieti slnko jesť ani piť, má to vplyv na ich výkonnosť. Výnimočné nie sú ani situácie, pri ktorých sú zoslabnutí a odpadávajú. Vodiči by mali byť viac  v strehu pred možnými zrážkami a mali by dávať aj väčší pozor na cyklistov či chodcov, ktorí sa prechádzajú pri ceste. Tým, že tento rok vyšiel Ramadán na august a dni sú dlhšie, bude to aj väčší nápor na výdrž domácich.  

5. Trpezlivosť

Keďže sa do letovísk vo väčšom počte vyberú aj domáci Arabi, môže sa vám stať, že ich budete mať na hoteli viac ako turistov. Keďže počas Ramadánu žijú viac v noci ako cez deň, je tu riziko, že sa veľmi nevyspíte. Podľa zážitkov viacerých Slovákov sa totiž v nočnom čase oddávali bujarým večierkom. Dovolenkujúci Arabi totiž podľa nich cez deň spali a v noci žúrovali. Ak si vyberáte lastminute, skúste si overiť v cestovnej kancelárii, či je hotel určený výhradne turistom z Európy a severnej Ameriky. 

6. Ceny

Väčšina veľkých obchodov, reštaurácií a kaviarní ceny nemení. Objavili sa však podľa niektorých Slovákov aj rozdiely. Počas Ramadánu vraj na mesiac zdvihli ceny, no rozdiely neboli nijako výrazné.

7. Rozdiel medzi letoviskami a mestami

V Tunisku sa sviatky dotknú dovolenkárov menej. Väčšina letovísk pri stredozemnom mori totiž funguje v rovnakom režime. Ak sa však vyberiete do mesta, musíte byť pripravení na dodržiavanie moslimských zvykov. Situácia v egyptských letoviskách je pokojnejšia. Najlepšie je sa na konkrétne zvyky v danom meste a letovisku opýtať delegáta.

 

Tieto výnimky majú povolené:

1. Pokiaľ sa postiaci človek omylom napil či niečo zjedol, môže v pôste pokračovať, lebo to bol Alláh, ktorý ho nakŕmil a napojil

2. Neúmyselné zvracanie

3. Prehltnutie niečoho, čomu sa nemožno vyhnúť (napr. sliny, prach, dym),

4. Čistenie zubov, vyplachovanie úst, nosa, kúpanie, sprchovanie a iné umývanie vodou,

5. Injekcia alebo transfúzia do žily, ktorá nemá výživný charakter,

6. Darovanie krvi,

7. Ochutnávanie jedla (pri varení), sústo je nutné vypľuť,

8. Bozk, dotyk ruky, objatie (pokiaľ nevyvoláva vášeň),


Aj Vám sa zdá, že toto leto nestojí za veľa? Pošlite nám zábavné a originálne fotky z Vašej tohtoročnej dovolenky na tipy@topky.sk alebo SMS a MMS na číslo 0910 177 023, aby ste aspoň pobavili tých, ktorí zostali na Slovensku a kvôli neustálemu dažďu si už pomaly ani nepamätajú, ako vyzerá slnečný deň.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu