Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V mrazivých vodách Arktídy žijú "mimozemšťania"!

Predátor a jeho korisť
Predátor a jeho korisť (Zdroj: alexander semenov)

LONDÝN/BRATISLAVA - Žiarivé formy života pripomínajú desivé bytosti zo vzdialenej planéty. Živočíchy, plávajúce vo vodách jedného z najvzdialenejších a najnehostinnejších morí na Zemi, dokážu prežiť v extrémnom prostredí.

Biele more v ruskej Arktíde je domovom puľzujúcich organizmov, ktoré sa prispôsobili teplote len čosi nad stupňom mrazu.

Alexander Semenov (25), potápač, biológ a vedec z moskovskej univerzity, sa ponoril do hĺbky 40 metrov a hoci mu od zimy cvakali zuby, podarilo sa mu zachytiť neuveriteľné stvorenia.

"Väčšina z týchto druhov organizmov je priehľadných. Musia byť neviditeľné kvôli predátorom. Alebo ak sú sami predátormi, využívajú to na prekvapenie koristi," vysvetľuje Semenov, ktorého osvetľovacia technika je natoľko účinná, že dokáže odhaliť, ako sa zvieratá požierajú navzájom. "Môžete v nich vidieť všetku potravu," dodal.

Vedec si za hlavnú úlohu stanovil ukázať ostatným, aký nádherný je podmorský svet. "Väčšina ľudí si myslí, že pekné, farebné zvieratá nemôžu žiť v tme a studenej vode v severných moriach za polárnym kruhom. Aktická fauna sa úplne líši od všetkého, čo som kedy videl - je to jedinečné, inšpiratívne a fantasticky zaujímavé štúdium," dodáva mladý prieskumník.

Galéria: Krása podmorského sveta

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu