Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor, objavili pohlavnú chorobu, na ktorú nie sú lieky!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Vedci varujú, že našli nový kmeň superkvapavky, ktorá sa môže šíriť extrémnou rýchlosťou. Ide totiž o pohlavnú chorobu odolnú voči všetkým dostupným liekom.

Kvapavka bola teraz liečiteľná antibiotikami, tzv. cefalosporínmi, ale švédski vedci analyzovali nový kmeň H041 objavený v Japonsku. Domnievajú sa, že v priebehu desaťročí zmutoval a stal sa rezistentným na aktuálnu liečbu. Hoci doteraz zaznamenali iba jeden prípad, obávajú sa, že nenahlásených môže byť oveľa viac.

Podľa doktora Davida Livermorea z Agentúry ochrany zdravia existuje hrozba, že budeme "svedkami, ako sa z kvapavky stane oveľa odolnejšia infekcia v priebehu nasledujúcich piatich rokov".

V prípade, že sa toto ochorenie podcení, môže vyvolať neplodnosť u žien aj mužov. Postihnutí trpia zápalmi vaječníkov, maternice či semenníkov a prostaty. Ak sa rozšíri do krvi a kĺbov môže byť až život ohrozujúce.

Záludnosťou kvapavky je to, že sa príznaky nemusia dlhšiu dobu prejaviť. Približne polovica žien a 1 z 10 mužov si nie je choroby vedomý až niekoľko mesiacov.

Odborníci varujú, že najlepšou ochranou je samotná prevencia, a preto by partneri nemali zabúdať na použitie prezervatívu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu