Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pod chrámom našli poklad hodný miliárd!

Chrám ukrýva nesmierne poklady
Chrám ukrýva nesmierne poklady (Zdroj: bbc)

DILLÍ - Bádatelia v indickom štáte Kerala sa dnes chystajú odkryť ďalšiu časť pokladu v hodnote miliárd dolárov, ktorý nedávno našli pod stáročia starým hinduistickým chrámom. Okolie chrámu podľa agentúry Reuters starostlivo stráži polícia.

Za uplynulý týždeň sedemčlenný tím výskumníkov otvoril päť zo šiestich tajných podzemných komôr. Všetky boli naplnené šperkami, zlatom, diamantmi a ďalšími drahými kameňmi, ktoré v centre rušného hlavného mesta Keraly - Tiruvanantapuramu - ležali nedotknuté niekoľko stoviek rokov. Miestni činitelia hodnotu pokladu odhadujú na viac ako 20 miliárd dolárov (cca 13,8 miliárd eur).

Obrovská hodnota nálezu vyvolala búrlivú debatu o tom, ako s ním naložiť, zvlášť, keď, ako upozorňuje Reuters, v Indii žije 450 miliónov ľudí pod hranicou chudoby. Predstavitelia miestnej hinduistickej komunity by radi investovali do chrámu zo 16. storočia, rad intelektuálov je ale presvedčených, že by sa poklad mal využiť v prospech širšej verejnosti. Šéf vlády štátu Kerala zatiaľ sľúbil, že poklad zostane v majetku chrámu.

Podľa odhadov majetok v hodnote miliárd dolárov aj niekoľko ďalších indických chrámov, najmä vďaka veľkorysým darom veriacich. Napríklad jedna svätyňa v štáte Ándhrapradéš vlastní údajne cez 3000 kilogramov zlata. Veľké bohatstvo často nazhromaždia aj jednotliví náboženskí predstavitelia. Indický guru Sai Bába, ktorý zomrel v apríli, po sebe zanechal majetok v hodnote deviatich miliárd dolárov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu